Leder

Generalsekretæren har ordet

Rolf J. Ledal

Valgkampen er i skrivende stund godt i gang, og det florerer med meningsmålinger, debatter og dueller. Nytt av året er at vi også får trieller, mellom de tre statsministerkandidatene. De politiske partiene er også interessante samtalepartnere for oss i pasientforeningene, og vi får bare håpe at det er flere av politikerne som har tid til oss etter at valget er over.

Imens, får vi sloss om oppmerksomheten sammen med andre. Hjernesvulstforeningen har denne høsten valgt å sette fokus på hva som er viktigst for oss og deg som pasient og bruker av helsetjenestene. Vi oppfordrer til debatt om hvordan spesialisthelsetjenesten, sykehusene, skal være organisert og hvordan vi best kan ta i bruk nye behandlingsmetoder.

Parallelt med vårt initiativ til en debatt rundt dette, ser vi også at det er andre aktører som har tydelige budskap denne høsten. Sykepleierne har for få dager siden kastet frem en brannfakkel om at sju av ti sykepleiere tenker på å forlate yrket. For oss som pasienter er dette ikke godt å høre. Vi har behov for erfarne sykepleiere, leger, mikrobiologer, portører og andre yrkesgrupper i spesialisthelsetjenesten.

Lønn og andre kostnader har vi i pasientforeningene lite med å gjøre. Det er partene i en tariffavtale som har ansvaret for å bidra til enighet rundt lønnsspørsmål. Vi som pasienter kan kun bidra til å holde kostnadene nede ved å sørge for at vi møter opp til våre timer og bidrar til en best mulig pasientlogistikk.

Statsbudsjettet for 2022 skal om noen uker gjøres offentlig, og dette kan kanskje bli det siste fra regjeringen Solberg. Som pasientforening har vi de siste åtte årene sett stor utvikling innenfor helsetjenestene, og det har kommet på plass mye bra i form av veiledere og pakkeforløp. Handlingsplaner innenfor hjernehelse og kreft, og den aller siste en strategi for sjeldenområdet som også kommer hjernesvulstpasienter til gode.

Uansett hvem som vinner valget, håper jeg at det gode arbeidet som Bent Høie har stått i spissen for vil fortsette i årene fremover. Jeg husker godt hvordan det var med MR-køer, manglende utredning og oppfølging, og tilgang på nye behandlingsmetoder i tiden frem til jeg fikk min diagnose i 2012. Jeg ønsker meg ikke tilbake til den tiden.

Pasientens helsetjeneste må fortsette med utviklingen i samme retning som de siste åtte årene. Vi har fortsatt et stykke vei å gå før vi er i mål. Bent Høie skal tiltre posisjonen som statsforvalter i Rogaland, og jeg vil rette en takk til ham for den innsatsen han har lagt ned i gjøre helsetjenestene bedre. BZ! som vi sier i Sjøforsvaret. Din arvtaker har store sko å fylle.