Leder

Generalsekretæren har ordet

Rolf J. Ledal

Illustrasjonsfoto: Colourbox

Kampen for å stoppe lovfestingen av Nye metoder ble ikke kronet med hell, og fra 1. januar er nå Nye metoder med Beslutningsforum gitt sin myndighet gjennom lov.

Beslutningsforum er således et organ som uten krav til medisinsk kompetanse, beslutter hvilke nye medisiner og behandlingsmetoder som skal tas i bruk innenfor spesialisthelsetjenesten. For å hjelpe dem til dette, har de de samme aktørene som inngår i Bestillerforum, i stort de regionale helseforetakenes fagdirektører, samt noen andre aktører og en brukerrepresentant som bisittere.

Det eneste vi fikk ut av kampen et at det endelig skal foretas en evaluering av systemet. Det ble opprinnelig bevilget midler til dette i 2015, men det er først nå, etter at lovfestingen er gjennomført, at en evaluering skal foretas. Som en tydelig motstander av dette systemet, er jeg redd for at dette kan bli en omvendt evaluering, hvor resultatet er gitt på forhånd.

Under hele prosessen med lovfestingen, har pasientenes og bransjeorganisasjonene vært enige om at Nye metoder som system ikke er akseptabelt. Vi skal få gi våre innspill til evalueringen, muligens gjennom en egen nettside hvor alle kan få si sitt til evalueringsgruppen. Dette er jeg noe usikker til viktigheten og effekten av. For oss pasienter og pårørende som år etter år venter på en ny metode, er det nok slik at våre behov i en evalueringsprosess ivaretas best ved brukermedvirkning direkte i evalueringsgruppen.

Der kan analysen gjennomføres med deltakere som likeverdige, og hvor det allerede foreligger mye og god dokumentasjon på problemene som kan hentes frem fra alle høringssvarene som ble avgitt i forbindelse med prosessen med lovfestingen. Først når disse er gjennomarbeidet er det etter min mening interessant å gå ut og spørre etter flere innspill. Vi trenger ikke gå ut og være så åpen og bred i tilnærmingen når vi allerede vet så mye fra før.

Det vil forbause meg mye hvis det plutselig skulle hagle inn med positive tilbakemeldinger på et system som til stadighet ender opp med å øke antall saker i køen. Vi trenger ikke en svulmende brannslange som har farlig høyt trykk når noe endelig passerer et munnstykke beregnet på en hageslange. Det er et farlig høyt trykk i systemet Nye metoder og her lekker det ut døde og kronisk syke pasienter i alle retninger, mens vi venter på et system som fungerer fra ende til ende.