Nytt fra regionene

Sør-øst

Barn og unge som pårørende

Medlemsmøte i Drammen 14. september 2016

Cecilie i Drammen og Berit fra Østlandsstyret arrangerte i samarbeid med kreftkoordinatorene i Helse Sør-Øst/Vestre Viken arrangerte Tema-kafé og medlemsmøte i Drammen.

Psykiater Hege Borge holdt foredrag over temaet «Barn og unge som pårørende til kreftpasienter». Hege Borge er overlege, spesialist i barne- og ungdomspsykiatri ved Barneavdelingen, Drammen sykehus.

Cecilie hadde mobilisert lokale krefter, og møtet var også forhåndsomtalt i lokalpressen Trass i solskinn og god sommervarme var det denne septemberkvelden tilsammen 25 personer til stede på møtet. Det var enkel servering, frukt, kaffe, te og noe å bite i.

Hege har selv opplevet å være pårørende. Hun brukte mange egne erfaringer og satte fokus på angsten foreldre får, som har barn som blir en del av deres sykdoms utvikling – hva med sannheten – når og hvordan fortelle til barna på ulike alderstrinn.

Vi fikk hele tiden komme med spørsmål og det var tid til å snakke om bl.a. barnas reaksjoner i sykdomsperioden og eventuelle ettervirkninger.

Barn blir utsatt i barnehage, skole og uteliv for spørsmål angående en foreldres sykdomsforløp – der voksne simpelthen er så dumme at de spør barna i stedet for å henvende seg til den syke eller en annen voksen.

Barna må få lærdom til å kunne si at dette vil de helst ikke svare på! Et godt svar ble gitt av en pappa på møtet: «SKREM DEM»!

Hege ga oss også tips om bøker, og anbefalte spesielt en om skam og skyld av Brené Brown.

Etter foredraget fikk vi anledning til erfaringsutveksling og samtaler.