NAV

Rettigheter ved sykemelding

Noe av det som opptar oss mest ved alvorlig sykdom er om vi blir friske og hvordan fremtiden vil bli. Mange av de som får en sjokkerende beskjed fra sin lege om at de har hjernesvulst er i arbeid, og det er forholdet til arbeidsgiver og dine rettigheter som står i fokus i denne artikkelen.

Rolf J. Ledal 

Norsk lovgivning sikrer sykepenger i opptil ett år ved sykdom, men det er ikke sikkert at sykepengene dekker det inntektsnivået du hadde før du ble sykemeldt. Sentralt i sykepenge- og trygderettigheter står folketrygdens grunnbeløp, ofte omtalt som G-beløpet. Dette er en sats som reguleres hvert år den 1. mai. Folketrygden dekker sykepenger inntil seks ganger dette beløpet, i skrivende stund kr 530 220,–. Dette er også grunnlaget for arbeidsavklaringspenger etter at sykepengerettighetene er brukt opp og man ikke er tilbake i jobb mer enn 50 prosent.

For de som er selvstendige næringsdrivende gjelder egne regler, og det kan også være at den bedriften man jobber i har en tariffavtale som sikrer høyere ytelser. Dette er så omfattende at vi ikke kommer til å gå detaljert inn på det i denne artikkelen, og vi vil her ta for oss grunnleggende forhold, og det viktige samarbeidet med arbeidsgiver.

Hva skjer så mellom deg og arbeidsgiver når du blir sykemeldt pga mistanke om eller diagnostisert hjernesvulst? Det viktigste av alt er at du er i dialog med din arbeidsgiver. Arbeidsgiver har ikke rett til å vite din diagnose, det er kun den legen som sykemelder deg sin vurdering av din arbeidsevne som arbeidsgiver skal forholde seg til. Det er uansett bra for en arbeidsgiver å vite om slik alvorlig sykdom, spesielt når det dreier seg om tilpasninger på arbeidsplassen og ved gradert sykemelding. I en ideell verden er det alltid gode forhold på arbeidsplassen og mellom deg og din sjef, men det er jo som kjent ikke en ideell verden vi lever i, og på enkelte arbeidsplasser er ikke forholdene ideelle. Det blir således en egen vurdering som du og dine nærmeste må ta, hvorvidt arbeidsgiver får innsikt i din medisinske situasjon.

Oppfølgingsplan

Når du er sykemeldt og det vil vare mer enn fire uker, skal det lages en oppfølgingsplan med mindre det er åpenbart unødvendig. Med mindre man ligger i koma og ikke er i stand til å delta i utarbeidelsen av en slik plan, oppfordrer vi alle til å bidra til at en slik plan lages. Denne planen vil være grunnlaget for tilpasning av din arbeidssituasjon, samt kommunikasjon mellom din arbeidsgiver og din lege.

Mange arbeidsgivere vil reagere med sjokk og tenke det verste når man får høre at en av sine ansatte får hjernesvulst. Det er ikke en grunn til å unngå å følge de regler som gjelder i arbeidslivet, og det er svært mange syke som blir enda sykere av ikke kunne delta i normale daglige aktiviteter som å gå på jobb. Dette blir en vurdering som du og legen må ta, og finne ut hva som er best for deg. Vårt klare råd er å sørge for at denne oppfølgingsplanen lages, og at den fokuserer på hvilke tiltak arbeidsgiver skal sette i verk for å tilby deg passende arbeid hvis du som en følge av sykdommen ikke kan fortsette med de samme arbeidsoppgavene som du hadde før sykemeldingen.

Selv om man får en alvorlig diagnose, er det ikke slik at livet er over, det må også arbeidsgiver ta innover seg i hvert enkelt tilfelle. Krav til tilrettelegging av arbeidssituasjonen gir deg og din arbeidsgiver også tilgang på virkemidler fra NAV, for å holde deg i arbeid. Litt lengre ute i en sykemeldingsperiode, ved 26 uker, skal det avholdes et dialogmøte. Her er det du, din arbeidsgiver og din lege møter NAV for å se på hvilke muligheter du har for å komme tilbake i full stilling igjen, og hvilke tiltak som kan iverksettes for å nå dette målet. I forkant av møtet skal arbeidsgiver sørge for at en oppdatert oppfølgingsplan er på plass og oversendt til NAV og din lege. Bedriftshelsetjenesten ved din arbeidsplass er også en støttespiller i dette arbeidet. På dialogmøtet vil arbeidsavklaringspenger også naturlig nok komme opp som tema.

Kompetansesenter NAV

NAV har også en meget godt skjult hemmelighet i sin avdeling «NAV Kompetansesenter for tilrettelegging og deltakelse». Her har NAV et eget nevroteam som skal støtte hele NAVs forvaltning og behandle enkeltsaker som er komplekse og som i vårt tilfelle dreier seg om ervervet hjerneskade. Denne avdelingen har som oppgave å finne frem til realistiske og gjennomførbare ordninger for yrkesrettet attføring, og er en støttespiller som rammede av hjernesvulst kan dra stor nytte av. Krev å få din sak behandlet av denne avdelingen, det er en mulighet for at din lokale saksbehandler i NAV har lite kjennskap til dette tilbudet og ikke vil tenke på å kontakte dem.

Arbeidsavklaringspenger utgjør 66 prosent av sykepengegrunnlaget ditt, med noen unntak, og medfører for de fleste at inntekten synker drastisk. Gjennom tjenestepensjonsordninger kan man få noe mer, men det er for de fleste snakk om en sold nedgang i inntekt. Målsetningen må således være at du kommer tilbake i jobb igjen senest etter ett år som sykemeldt. Hvis du klarer å jobbe fullt uten å bli sykemeldt i 26 uker, vil du da ha opptjent rett til sykepenger i et nytt år, hvis det fortsatt er aktuelt med gradert eller full sykemelding. Dette er jo dyster lesning for de fleste, så resten av artikkelen skal handle om hvordan du kan møte din arbeidsgiver og utfordringene rundt det å kunne fortsette i jobben.

Det er i Norge strenge regler for og en streng rettspraksis når det gjelder oppsigelse av sykemeldte arbeidstakere. Det er en hovedregel at en som er sykemeldt i inntil et år er skjermet mot oppsigelse. I ditt møte med arbeidsgiver er det da viktig å fokusere på at du til tross for alvorlig sykdom har til hensikt å komme tilbake i arbeid, og at det faktisk er mange som lever med og dør med, og ikke av, hjernesvulst. Ta alltid med deg en tillitsvalgt, ektefelle eller en annen i dine møter med arbeidsgiver, hvis du ikke stoler på at du klarer å få med deg alt som blir sagt og ikke minst forstår alt som blir sagt. Her kan også kreftkoordinator i kommunen være en god støttespiller å ha med seg. Dette er som oftest en svært erfaren sykepleier med stor livsvisdom og erfaring i å hjelpe mennesker i vanskelige situasjoner.

Sørg for at alt er skriftlig

Forhold deg til at alt som vedrører din sykemelding skal være skriftlig, og aldri si opp selv i et øyeblikks frustrasjon eller gjør noen innrømmelser som du senere kan komme til å angre på. Som en hovedregel kan man si at det eneste man tar hverandre i hånden for er for å si «god dag», og å takke for møtet. Alt annet skal være skriftlig og med en rimelig tidsfrist for å gi svar på. Dette er avgjørelser som vil påvirke resten av ditt og familiens liv, og bør være gjenstand for en grundig vurdering. Avtaler er juridisk bindende, og det er mye lettere å lage gode avtaler enn å gjøre om på en dårlig avtale i ettertid.

Når man står midt oppe i situasjonen er det godt å ha noen som står sammen med seg, og som har bedre forutsetning for å få med seg alt. Det er også lurt å skrive referat fra møter med arbeidsgiver, slik at du lettere kan se hva dere snakket om og når dere gjorde det. Mange finner god hjelp i et nettbrett som man kan bruke til notater og annet, og ha med seg gjennom sykdommen. Hvis man har et slikt eller har råd til å kjøpe et slikt, så kan dette være et godt verktøy. Her kan du jo få hjelp fra kreftkoordinator eller andre til å notere. Det samme ved legebesøk og undersøkelser, det er mange som ser nytten i et nettbrett når man blir syk, og ikke bare til underholdning mens man venter.

I ditt møte med arbeidsgiver kan du nesten alltid regne med å møte en arbeidsgiver som vil det beste for deg, men som også er ukjent med de forskjellige støtteordningene som NAV kan tilby. Det er heller ikke særlig sannsynlig at arbeidsgiver er særlig godt kjent med hverken diagnose eller sykdomsbilde, eller arbeidsrettslige forhold. Det at man vil ditt beste men samtidig er på tynn is når det gjelder muligheter og rettigheter gjør at arbeidsgiver er i en vanskelig situasjon. Det er derfor viktig at alle parter opptrår ryddig og at man følger arbeidslivets spilleregler.

Hjernesvulstforeningen er ikke en arbeidstakerorganisasjon, men gjennom våre likepersoner sitter vi på mye kompetanse som kan komme medlemmene til gode, også innenfor dette området. Denne artikkelen er ment som en ren førstehjelp og som en liten advarsel om mulige fallgruver man kan ende opp i hvis man er for rask eller ikke tar gode beslutninger, og som en fortsettelse innenfor temaet vil vi anbefale å ta kontakt med Hjernesvulstforeningens likepersoner eller tillitsvalgte hvis du trenger hjelp. Har du spørsmål rundt dette som du ønsker å få svar på, så ta kontakt med post@hjernesvulst.no og skriv kort om hva det gjelder. Da kan vi forhåpentligvis hjelpe deg med å få gode svar på dine spørsmål.