Jus

Arbeidstakers vern mot oppsigelse ved sykdom

Det er for de fleste mer enn nok bare det å takle å bli syk, særlig ved langvarig sykdom. Det oppstår mange bekymringer om fremtiden. Livet tar en annen vending enn tenkt, hva skjer nå, blir jeg frisk osv.? Mange bekymrer seg også for sitt arbeid, vil man kunne beholde det? Hvor lenge trenger man å slippe å bekymre seg for dette i så fall? Må arbeidsgiver bry seg om sykmeldte arbeidstakere? Kan jeg kreve å jobbe litt hvis jeg makter det?

Per Arne Tandberg 

advokat, Advokatfirmaet Legalis AS

I denne artikkelen skal vi prøve å si litt om ovennevnte. Det sier seg selv at vi ikke rekker å dekke alt som kan oppstå av utfordringer. Vi skal prøve å si litt om det kanskje viktigste.

Har jeg noe vern mot oppsigelse ved sykdom?

Svaret på dette er selvsagt ja. Som de fleste kjenner til, har vi en arbeidsmiljølov. Selv om lovens tittel er noe misvisende, inneholder den også et lovverk som beskytter arbeidstaker mot oppsigelse ved sykdom. Vernet ved sykdom følger av loven § 15-8.

Etter loven kan du ikke sies opp dersom du er fraværende fra arbeidet på grunn av sykdom før det har gått 12 måneder. Det kreves at du godtgjør sykefraværet ved for eksempel legeattest. Mange tror at man er vernet mot oppsigelse uansett, så lenge man er sykmeldt. Det er ikke korrekt, du kan f.eks. omfattes av nedbemanning selv om du er sykmeldt.

Vær klar over at dersom du sies opp under sykdom, antas det etter loven at den skyldes sykdommen med mindre noe annet gjøres overveiende sannsynlig av arbeidsgiver. Det er altså arbeidsgiver som må overbevise retten om at oppsigelse likevel ikke skyldes sykdommen, ikke du som må bevise det.

Dersom du er bare delvis sykmeldt, gjelder likevel vernet. Loven skiller ikke mellom hel eller delvis sykmelding. Du er vernet i den nevnte 12-månedersperioden fra du ble syk.

Hva hvis det har gått 12 måneder og jeg ikke er frisk ennå?

Vernet mot oppsigelse ved sykdom gjelder som nevnt i 12 måneder. Mange tror arbeidsgiver har fritt leide etter at 12 måneder er gått, ut fra det vi jurister kaller en antitetisk tolkning, altså at vi tolker bestemmelsen motsatt etter sin ordlyd. En antitetisk tolkning her betyr at jeg er vernet, men kun i 12 måneder etter loven, ergo kan jeg sies opp etter 12 måneder.

Svaret er egentlig både ja og nei. Vernet mot oppsigelse på grunn av fraværet er falt bort etter 12 måneder. Det er likevel sikker rett at en eventuell oppsigelse etter at disse månedene er gått skal vurderes etter arbeidsmiljøloven § 15-7, som setter et generelt krav til «saklig grunn» for oppsigelse.

Det er sikker rett at du har krav på å bli innkalt til drøftingsmøte før arbeidsgiver beslutter oppsigelse, jf. arbeidsmiljøloven § 15-1. Dersom du mottar oppsigelse uten forvarsel, har arbeidsgiver gjort en blunder som kan føre til at oppsigelsen er ugyldig. Selv om du fortsatt er syk.

Det rettspraksis vurderer etter at 12 måneder er gått, er eventuelle problemer ditt fortsatte fravær kan skape for arbeidsgiver. Kan det tenkes at vikar kan skaffes? Har du vikar? Har arbeidsgiver noen utfordringer med at du fremdeles er fraværende? Som du ser vil det her være stor forskjell på om du jobber i en stor bedrift, med tusenvis av ansatte, kontra den lille tomanns-bedriften. Kanskje urettferdig at det er slik, men denne type vurdering kan gjøres etter loven. Det vil også være relevant om det er utsikter til at du kan bli friskmeldt innen kortere tid, kanskje en horisont på seks måneder opp til ett år er riktig å sette.

Dersom det ikke gis oppsigelse av noen av partene, gjelder arbeidsavtalen fremdeles. Dette selv om det er gått flere år fra sykdom inntraff, og selv om det er innvilget for eksempel arbeidsavklaringspenger og lignende. Opphør av ansettelsen krever, ihvertfall som den klare hovedregel, at en av partene tar initiativ til opphør. Mest sannsynlig kreves uføretrygd innvilget før ansettelsen kan anses avsluttet, hvis det ikke foreligger noen oppsigelse (og kanskje heller ikke da).

Må arbeidsgiver bry seg om meg mens jeg er syk? Tilrettelegge? Kan jeg jobbe delvis?

Svaret på disse tre spørsmål er klart ja. Både arbeidsmiljøloven og ikke minst folketrygdloven setter klare krav til arbeidsgiver om både dialog med arbeidstaker underveis (og etter hvert med fastlege og NAV), på gitte tidspunkter etter du er blitt syk, herunder etter 12 uker. Formålet er selvsagt om det er mulig å tilrettelegge for deg slik at du kan være i arbeid helt eller delvis.

I dette ligger også at arbeidsgiver plikter å tilrettelegge for deg. Kan det for eksempel gis deg enklere/andre oppgaver? Kan du jobbe redusert arbeidstid, må arbeidsgiver som hovedregel akseptere dette. Og arbeidsgiver må akseptere en delvis sykmelding fra lege.

Oppsummert er det riktig å si at arbeidstaker etter lovverket har et relativt godt vern ved sykdom, også etter 12 måneder. Det er likevel en utfordring at man ikke bare skal ha rett, men også få rett, som vi jurister ofte sier. Det er sikkert mange som ikke orker å slåss med arbeidsgiver dersom man møter motstand. Her vil gjerne din forening kunne hjelpe med råd og støtte, og ved behov henvise deg til advokat. Da er det godt å vite at foreningen har noe tilby, også der det skrur seg til og blir nødvendig med juridisk bistand.

Jus

Advokatfirmaet Legalis AS yter kvalifisert juridisk bistand til pasienter og pårørende på alle relevante rettsområder, blant annet overfor forsikringsselskaper, NAV og Norsk Pasientskadeerstatning (NPE). Firmaet har en rammeavtale med Hjernesvulstforeningen, som sikrer medlemmet en gunstig pris på advokattjenester.