Kronikk

Kjære Abid!

Rolf J. Ledal

Foto: venstre.no / Illustrasjonsfoto: Scandinavian Stockphoto

Kulturdepartementet er det departementet som styrer våre tilskuddsordninger. Enten det er tilskuddet fra BUFDIR, momskompensasjonsordningen, overskuddet fra Norsk Tipping eller bingoinntekter, sorterer dette under deg nå i din stilling som kulturminister.

Fra media kjenner vi litt til din bakgrunn. Du har fra din bakgrunn som ikke involverte å bli født med sølvskje i munnen, blitt en sterk og godt utdannet person med et sterkt uttrykk i møte med mennesker og media. På mange måter er du lik det som vi og andre som pasientforeninger må være; uredde talerør som jobber for mindre ulikheter og som tør å stå på barrikadene for det vi står for, uansett om det oppleves problematisk for enkelte som står på andre siden.

En av de viktigste grunnene til at vi kan være som deg, er at vi har mulighet for støtte til å være uavhengige fra vår bakgrunn, to tomme hender, og kan fortsette vår utvikling uten å stå i gjeld til noen. Da er nettopp tilskuddsordningene viktige. Vi må få muligheten til å kunne utfordre legemiddelindustrien, helsemyndigheter og andre, uten at dette påvirker vårt økonomiske fundament.

Momskompensasjonsordningen er per 2019 underfinansiert med ca 20 prosent. Bevilgningen for 2020 er økt noe, men den er ikke så stor at det er grunn til å tro at det er noe særlig mindre underfinansiering. Regjeringen har i sin stortingsmelding lovet oss at den i løpet av perioden skal bli økt mer, men ikke til et nivå som gjør at den dekker de kostnadene som frivilligheten har til moms. I tillegg til underfinansiering har vi et system som gjør at det er i desember året etter at vi har hatt kostnadene, vi får kompensasjonen.

Her trengs det forbedringer og en rettighetsfesting som gjør at vi vet hva vi får og at vi får refundert kostnader på et tidligere tidspunkt. Systemet i dag medfører gjennomgang av ca 30 000 enkeltregnskap om noen år, mens for næringsdrivende er det løpende avregning hver annen måned. Kan vi komme nærmere en bedre løsning hvis det blir mulig å rettighetsfeste en momskompensasjon på f.eks. 90 prosent eller mer, og så ha en tilsvarende mulighet som næringsdrivende i mva-registeret har til å avregne løpende gjennom året? Det vil styrke likviditeten og sikre større uavhengighet av pengegaver til organisasjonene.

Tilskuddsordningen som BUF-DIR bestyrer på vegne av deg, er et annet område. Her er det hvert år en rammetildeling som etter noen måneders saksbehandling ender opp med et tilskudd, fordelt etter antall medlemmer og aktivitet i den enkelte forening. Her er det slik at organisasjonene for mennesker med nedsatt funksjonsevne aldri vet hvor mye tilskudd de vil få i løpet av driftsåret, før et godt stykke ute i året. Her er vår bønn at du sørger for å skjerpe inn overfor BUFDIR at saksbehandlingen skal skje slik at dette er klart før årsskiftet, og overfor dine medarbeidere i departementet at oppdragsbrev med tildeling skal komme så raskt etter stortingsvedtaket i desember at det er mulig å få utbetalt tilskuddet rett etter årsskiftet.

Støtte gjennom overskudd fra Norsk Tipping og bingospill er områder som også er viktig for oss. Gjennom Stiftelsen Dam kan vi søke penger til prosjekter og inntekter fra bingospill gir oss frie midler. Sammen med de støtteordningene som er beskrevet overfor, er det et godt tilskudd til driften, men det er dessverre aldri nok penger til at alt det gode som vi så gjerne skulle ha gjort blir en realitet. Spesielt frie midler som ikke er hengt opp i prosjekter med søknader og rapporteringer men som kan brukes til våre formålsfestede aktiviteter styrt etter behov, er viktig for oss å få styrket.

Allerede nå er budsjettarbeidet for 2021 godt i gang, og her må du legge inn en solid økning av tilskuddet til momskompensasjon for å nå målet. I høst ble deler av regjeringens forslag til økning forhandlet bort i Stortinget, og faren er kanskje enda større til høsten, nå som Fremskrittspartiet er i opposisjon. Vær så snill, ikke la frivilligheten bli en salderingspost for lavere bompenger eller fergebilletter, partistøtte til stortingsgruppene eller noe annet. Vårt håp er at du og regjeringen finner noen ekstra kroner til revideringen av statsbudsjettet nå til sommeren. Vi vet at økonomene i byråkratiet ikke ser ting på samme måte som oss, men vi håper at du ser at de pengene som ikke kommer i år, er tapt for alltid, selv om rammen for 2021 økes.

En sterk og uavhengig frivillighet krever at vi ikke står med lua i hånden for noen. Nå står vi med lua i hånden for alle, og det er ikke greit å leve i en situasjon hvor tilskuddene vi får for 2020 tidligst blir avklart i månedsskiftet februar/mars for støtten fra BUFDIR og i desember for momskompensasjonen. Dette er tilskudd som for mange utgjør mer enn 50 prosent av driftsmidlene. Det er vanskelig å drive en organisasjon når man skal vente så lenge til man får vite hvor mye penger man har å rutte med. Det store flertallet av organisasjoner som er avhengige av disse midlene er drevet av frivillige og har få eller ingen profesjonelle ressurser i sekretariatene.

Som barn var du selv en som levde med funksjonsnedsettelse og vet mye om hvordan det er å være utenfor normalen. Vi vil gjerne være der for alle de som trenger oss, og gi barn og andre med funksjonsnedsettelser en bedre hverdag slik at de skal slippe det som du gikk gjennom. Vårt samfunnsoppdrag kommer inn under den viktige totalomsorgen, hvor vi sammen utgjør uunnværlige brikker i velferdssamfunnets store puslespill. Kjære Abid, du er vel den kulturministeren som har best forutsetning for å skjønne hvor viktig det er at vi som hjelper mennesker med nedsatt funksjonsevne til livsmestring, også mestrer vårt organisasjonsliv.

Frivilligheten skal være sterk og uavhengig. Du er frivillighetsministeren som kan hjelpe oss til å sikre flere og bedre likepersonstilbud, informasjonsmateriell, opplysningskampanjer, kurstilbud til barn, unge og voksne, og stabile driftsrammer for organisasjoner som også må inngå langsiktige avtaler om lokaler og ansettelse. Frivillighetsministeren som kan vise oss at salderingsposter er å hente andre steder enn der hvor grasrotaktivitetene som binder oss sammen henter sitt driftsgrunnlag fra.

Kjære Abid, vær vår venn som hjelper oss å hjelpe andre!