Hjernesvulstuken

Fagdag 6. mai 2020

Fagdagen blir i år arrangert i Kreftforeningens Vitensenter. Fagdagen er myntet på pasienter, pårørende, kreftkoordinatorer, leger og sykepleiere. Det er gratis adgang og påmelding vil bli via vår hjemmeside hjernesvulst.no.

Rolf J. Ledal

Rolf Bjerkvig

Foto: Nicki Twang

Programmet er ikke helt klart ennå, men allerede er det klart at professor Rolf Bjerkvig blir en av foredragsholderne. Bjerkvig er en autoritet innenfor hjernesvulstområdet. Han har tidligere mottatt Kong Olav Vs kreftforskningspris (2015) og er leder for forskningsvirksomheten innenfor området ved Universitetet i Bergen, ved Kristian Gerhard Jebsen Senter for Hjernekreft. Han har sin bakgrunn innenfor cellebiologi og har siden 80-tallet jobbet med eksperimentell kreftbiologi. Han har etablert NORLUX, et nevro-onkologisk internasjonalt samarbeid mellom Norge og Luxembourg. Rett før jul fikk også Rolf Bjerkvig tildelt forskningsmidler fra Kreftforeningen for å forske videre på hva som gjør at hjernesvulster tilpasser seg omgivelsene. Det viser seg nemlig at kreftceller med lik genetisk bakgrunn også kan være forskjellige, og at overflaten som er en viktig vei i behandlingen kan være forskjellig, alt etter hvilket mikromiljø de blir utsatt for. Nå skal de altså forske i en treårsperiode på hvilke gener og mekanismer som er viktige for cellenes plastisitet, altså evnen til å tilpasse seg omgivelsene.

Dr Petter kommer også

Petter Brandal

En annen kapasitet innenfor hjernesvulstområdet som også står på programmet er nevro-onkolog Petter Brandal. Brandal er et kjent og kjært navn for mange av våre medlemmer. Sammen med nevrokirurgen Einar Vik-Mo er Brandal i spissen for mye av det som skjer innenfor hjernesvulstbehandling og forskning i Oslo. Brandal behandler mange pasienter med glioblastomdiagnosen, og har stått i spissen for å få innført nye behandlingsmetoder i mange år. Han var bl.a. tidlig ute med å foreslå bruken av den såkalte hjernehjelmen, Optune, allerede i 2015. Dessverre er ikke vårt beslutningssystem like fremoverlente som Brandal, så i skrivende stund er dette fortsatt ikke noe Brandal kan tilby sine pasienter. Han er også godt inne i klinisk utprøving av nye behandlingsmetoder som forhåpentligvis vil gi mange lengre overlevelse ved hjelp av tilleggsbehandlinger til cellegift.

Kristin M. Baas Knudsen

Følg fagdagen på nettet

Det jobbes med å få bekreftet flere gode foredragsholdere, vi håper på å få endelig bekreftet at bl.a. Kristin M. Baas Knudsen som har sin doktorgrad innenfor nevrologi med fokus på epilepsi hos hjernesvulstrammede. Nytt av året er at det også legges opp til at fagdagen strømmes slik at det er mulig å følge denne fra andre steder. Det vil også bli muligheter for å samles flere steder i landet, for å følge foredragene sammen med andre, i regi av Hjernesvulstforeningens regionlag. Vi byr på lett servering sammen med gode foredrag, enten du møter i Vitensenteret eller på et av de regionale arrangementene. Følg med på hjernesvulst.no og våre Facebook-side for mer informasjon og påmelding, for denne fagdagen vil du vel ikke gå glipp av?