Hjernesvulstuken 2019

Fagdag

Hjernesvulstforeningen fortsatte Hjernesvulstuken 2019 med fagdag mandag 29. april, den tredje i rekken. De fremmøtte fikk høre gode foredrag om varierte tema.

Rolf J. Ledal

Foredragene er lagt ut på hjernesvulst.no, så vi går ikke i dybden på dem her, men viser heller noen utvalgte bilder og gir en kort omtale av foredragene. Dessverre var det ikke mulig å få med foredraget om forskning på immunterapi som sensitivisering av glioblastomer sammen med cellegift. Pilotstreiken i SAS satte en dessverre en effektiv stopper for deltagelsen fra Haukeland i Bergen, men vi fikk da litt bedre tid til de øvrige foredragene.

Anette Storstein har stor kunnskap om hjernen som erfaren nevrolog og leder av Hjernerådet.

«Et liv med hjernesvulst – å leve med det usynlige» var tittelen på Anette Storsteins foredrag. Anette er nevrolog ved Haukeland sykehus og er også leder av Hjernerådet. Hun tok oss gjennom en del av statistikken før hun fortsatte med mer håndfaste beskrivelser av det å leve med en hjernesvulst. Usynlige symptomer og kognitive problemer med en hjernesvulst ble eksemplifisert med gode lysbilder og beskrivende tale. Anette er en behagelig foreleser som når frem med sitt litt lavmælte, men svært tydelige budskap.

Barn og unges rolle som pårørende var tema for Kjersti M. Østeruds foredrag.

«Barn som pårørende: Den vanskelige samtalen med barn/ungdom, når en av foreldrene får kreft» ved kreftkoordinator i Øvre Eiker, Kjersti M. Østerud, var neste foredrag i rekken. Helsepersonell skal bidra til å ivareta det behovet for informasjon og nødvendig oppfølging som mindreårige barn kan ha som følge av foreldrenes sykdom. Informasjonen skal gis i en form som er tilpasset mottakerens individuelle forutsetninger, modningsnivå og alder. Helsepersonell har plikt til å kartlegge om pasienten har barn under 18 år. Denne retten er også utvidet til å gjelde barn som etterlatte og barn som pårørende til søsken. Med fokus på barns behov tok hun oss gjennom et godt foredrag med mange klare anbefalinger til helsepersonell og foreldre om best mulig dialog om dette vanskelige temaet.

Helle Aanesen brenner for å få trening inn som en del av behandlingsforløpet i forbindelse med kreftbehandling.

«Trening og kreft. Aktivitet som behandling og forebygging» ved Helle Aanesen tok for seg den helsebringende effekten som trening har for oss alle, og spesielt for kreftrammede. Lars Bestum, leder av Hjernesvulstforeningen, har også vært med Helle på Arendalsuka og TV for å snakke om hvor mye dette betyr for ham. Helle snakket varmt om et økende antall «Pusterom» og AKTIV-Instruktører som Aktiv mot kreft har fått på plass. Deres enkle visjon for arbeidet er å få inn trening som en del av kreftbehandlingen. Sammen med et godt kosthold er trening noe som du selv kan bidra med for å legge til rette for at kroppen skal tåle den tøffe behandlingen den er gjennom.

Rune Blomhoff ga oss gode kostholdsråd.

Dagens siste foredrag handlet om ernæring. «Ernæringsguru» Rune Blomhoff tok oss gjennom nyeste forskning om kosthold og kreft. Han advarte mot populærvitenskapelig formidling av slik forskning, som ofte viser seg å være full av unøyaktigheter og feilaktig fremstilling av data. Kosthold betyr mye for kreftrisiko, og det er verdt å merke seg at selv om det ennå ikke er noen klare koblinger mellom livsstilssykdommer og hjernesvulster, så er det hevet over enhver tvil at det er viktig med et godt kosthold for å opprettholde kroppens systemer og det er også fare for at andre sykdommer lettere kommer seg inn i kroppen ved et mangelfullt kosthold. Det er mye som ikke er bra for oss, men også massevis av god mat som er sunt. Vi som er så heldig å bo i Norge har jo også tilgang til det meste gjennom hele året.

Fagdagen ble en suksess, selv om mange av oss var slitne etter Mestringskonferansen. Neste år planlegger vi med litt lenger hviletid mellom arrangementene. Det er jo et mål at flest mulig skal få med seg begge to, og føle at de har nok krefter til det.