Leder

Redaktøren har ordet

Rolf J. Ledal

Kjære leser!

Ett år er gått siden jeg sist skulle skrive noen ord om bladet til dere. Ett år som har bydd på det meste av opp- og nedturer, skjemt og alvor, jobb og fritid, kort sagt et rimelig normalt år for meg.

For mange av dere har året ikke vært et normalt år, men et år i konstant unntakstilstand, slik det fortoner seg når man får en alvorlig diagnose. For hvert år som går er det nye som kjenner på de forskjellige følelsene en slik unntakstilstand fører med seg. Vantro, sinne, sorg, savn og glede er bare noen av de følelsene som kan dukke opp i løpet av kort tid, mens kroppen går inn i sitt livs viktigste og mest krevende kamp.

Er det noe vi alle ønsker oss til jul eller bursdagspresang, så er det nye og mer effektive behandlingsmetoder. Kanskje ser vi allerede nå konturene av et massivt gjennombrudd når det gjelder immunterapi for rammede av glioblastomer. Lenger bak i bladet kan du lese litt om SurVaxM, en ny vaksine som er under utprøving i USA og som så langt har gitt lovende resultater. Denne nyheten er kanskje den beste nyheten som kar kommet i løpet av 2016.

En annen nyhet som kom for noen dager siden, er at det nå er mulig å forskrive cannabispreparater til enkelte pasienter. Det er mange som har lest om andre som har hatt nytte av cannabis til smertelindring i utlandet, og noen mener også at den ene aktive komponenten i cannabis, THC, kan bidra til å bekjempe gliomer. Gjennom målrettet forskning håper jeg at også dette vil la seg gjøre å bevis. Det trengs flere behandlingsmetoder som kan fungere på forskjellige varianter av disse svulstene, som det så langt er særdeles lite langtidseffekt av behandlingen mot.

Bivirkninger og seneffekter er det vel få som slipper unna, når det gjelder hjernesvulster. Den lille klumpen på toppen av kroppen kan sammenlignes med sikringsskapet i huset ditt. Når det brenner i sikringsskapet er det lite man kan gjøre annet enn å fjerne alt som er skadd, og erstatte det med nytt innhold. I kroppens sikringsskap er det nok ikke så enkelt, her må kroppen selv trå til og lage nye forbindelser når hjernesvulsten og behandlingen har ødelagt det som en gang var et velfungerende samspill, i styringen av verdens mest avanserte dynamiske system. Har du ikke hørt om den nasjonale kompetansetjenesten for seneffekter etter kreftbehandling, så får du i hvert fall anledning til å bli litt bedre kjent med den og lese litt om seneffekter i denne utgaven.

Jeg håper således at denne utgaven av bladet faller i smak, og at du finner alt dette og resten av bladet interessant, tankevekkende eller nyttig for deg. Kanskje hjelper det deg til håp og mestring? Selv om dagene nå snart er på sitt korteste og solen står lavt på himmelen, kan lyspunkter ennå sees som stjernene på en klar nattehimmel eller nordlyset som flammer gjennom natten med sitt bølgende flammespill.

Jeg vil takke dere for følget gjennom fire utgaver og året som har gått. Takk for de mange positive tilbakemeldingene på bladet! De inspirerer til videre skriving og betyr mer enn dere aner når man sitter der på sene kvelder og forsøker å skrive noe som er interessant for flere enn seg selv. Mens jeg stille nynner på gamle sanger om lange desemberkvelder, er det nå på tide å sette strek for årets skriblerier.

De beste ønsker for en fredfull julehøytid og et fantastisk nytt år. La 2017 bli året hvor de store ting skjer!