Pårørende

Pårørende

Anne Elfrid Nordskag

Når plutselig livet forandrer seg så er det mye som skjer. Jeg gikk en stund før jeg fortalte det. Hadde truffet en mann og jeg/vi har bestemt oss for å dele tiden sammen. Fikk beskjed lille juleaften at jeg hadde en svulst på hjernen. Kjørte ikke hjem med en gang, men satt i bilen en stund… Som aktiv i politikk, og foreningsliv så kom ordene: Ja, for å nå fram er «Å ville, – å makte, – å tro/og gjøre. Hadde hele tiden siden jeg fikk tre barn tenkt at jeg kunne gi dem, og alle et trygt og godt liv.

Tankene raste av gårde, men jeg fortalte det legen og undersøkelsene sa. Vi gråt, og fant ut at dette greier vi.

Det ble som livet stoppet opp, men jeg prøvde å leve som før. Kanskje alle andre fikk oppmerksomhet, og min mann minst. Ikke er han den som snakker så mye om følelser. Flink til å vise det. Men jeg som ikke tror jeg blir eldre, og kjemper for «Et godt samfunn for den enkelte og for alle.» Da blir det ikke enkelt når du mister kreftene.

Når hodesmertene sliter, og en ikke greier så mye så er det tungt å ha pårørende som kanskje ikke helt forstår. Ikke er de tankelesere heller-. Derfor er det så viktig å få de pårørende til å være sammen med på kurs. Vi har ikke gått på mestringskurs, og ikke pårørendekurs. Som jeg vil gi så mye mer kjærlighet og tid..

Det var godt at vi fikk litt tid med både pårørende og de med sykdom på Prinsen i Trondheim. Selv fikk jeg «sjokk» første gang jeg møtte styret. Kunne vært mor til nesten alle. Og for et fantastisk mot og humør gjengen har. På mine verste dager blir jeg sur, og kanskje lukker meg litt inne. Syntes synd på min mann, barn med familie. Men så er tanken der: Ser de meg? Passer de bare på om det er «alderdommen som tar meg.»

Framtida byr meg/oss problemer, og store muligheter. Vi må bare løse problemene i samarbeid med styret og Hjernesvulstforeningen, og lære av hverandre.

Bruker ordene til Arne Paasche Aasen i sitt dikt om Blåveisfamilien.

Tross alt seirer våren og varmen og viljen

Tross alt seirer livet som grønnes og gror.

Og er du en slektning av blåveisfamilien,

Så har du en gjerning å gjøre på jord.

Foto: Wikimedia Commons