Min historie

Svøm for livet!

Alexander Klose levde et helt ordinært liv frem til han fikk et epileptisk anfall 25. april i fjor. Det viste seg raskt at epilepsi ikke var hans største utfordring og 15. mai ble han hjerneoperert.

Alexander Klose 

Diagnosen som kom var knusende - glioblastom - men heldigvis har han klart behandlingen veldig bra ved å bruke svømming som terapi.

Alexander var konkurransesvømmer i sitt hjemland, USA, fra han var 8 til 23 år. Han la opp etter at universitetskarrieren var over. Mens de begge var utvekslingsstudenter i Spania i 2002, traff han sin kone Annette, fra Haugesund. De har nå vært sammen i 16 år og har bodd i California, Tanzania og London, før de bosatte seg i Drammen i 2011.

I 2014 begynte Alexander å svømme Masters igjen, og han har vært med i Marienlyst Open hvert år siden - til han fikk anfallet i fjor på tirsdagen før stevnehelgen. I år var han på ny påmeldt til samme stevne, og håpet var å være like rask i vannet som han var før operasjonen.

Nytt kapittel

Mens Mestringskonferansen gikk av stabelen den siste helgen i april, var Alexander i aksjon i vannet i Drammen. Etter to dager på Marienlyst Open, beskriver Alexander dette som en stor suksess, og som et nytt kapittel i hans liv og svømmekarriere. Første dag av stevnet svømte han 200 m medley på tiden 2:54, og 50 m bryst gikk på raske 36,17 sekunder som er personlig rekord på lang bane for Alexander. Mål for dag to var å svømme 100 m på 1:18 og vinne heatet, men han kom inn på andre plass med tiden 1:20.47, tre tideler saktere enn tiden han svømte på under Marienlyst Open 2014.

Alt hadde gitt den rette følelsen helt frem til starten gikk. Alexander ankom tidlig og varmet opp sammen med de andre svømmerne i det store bassenget, før han skiftet til tørt tøy og spiste energirik mat til rett tidspunkt. Han lyttet til og med til Rage Against the Machine's ‘Killing in the Name of’ for å psyke seg opp. Så snart hans private heiagjeng dukket opp, skyndte han seg ned til bassenget for å kaste seg ut i vannet, overbevist om at dette skulle han vinne.

Med en perfekt start og vending, kunne han ikke se noen andre i nærheten av seg på de siste 50 meterne. Da han kunne slå hånden i bassengveggen, var han sikker på at han hadde vunnet på 1:18 og løftet hånden i været for feire seieren, men han innså plutselig at svømmeren i bane 3 som han ikke kunne se var den som stakk av med seieren i heatet. Seiersgleden ble fort erstattet av tungsinn og skuffelse, men Sunniva og Johannes i heiagjengen var ekstatiske. Etterpå sa Sunniva at pappa vant, og Johannes gjentok det lavt, men hørbart (så søtt). Nå er det for de han svømmer, og ikke seg selv. Alexander vil at de skal ha en far som er en aktiv idrettsutøver og som kan vise dem hvor moro det er å presse kropp og sinn til grensen.

Fremtiden

Som Alexanders venn Nick sa det, lettere ironisk: «Fanken, du er tregere enn du var da du var fire år yngre og ikke hadde kreft!» Alle lo godt og det er den følelsen Alexander tar med seg fra stevnet. Det var hans første stevne hvor han hadde svømt tre distanser på to dager, og det kun tre måneder etter siste cellegiftkur, og to og en halv måned etter siste anfall. Selv om han fortsatt er litt skuffet over tiden, er han mer bestemt enn noensinne på å gjøre det som trengs for å bli raskere denne sommeren og enda raskere enn det igjen til svømme-NM i Bergen i mars, neste år. I sommer reiser de til USA der Alexander skal delta i et nytt Masters-stevne sammen med gamle lagkompiser, noe han ser frem til og gleder seg stort over.

Alexander har også en blogg på http://adkcancer.blogspot.no/, hvor du kan følge ham videre på ferden mot nye triumfer på land og i bassenget.

Teksten er skrevet av Alexander Klose på engelsk og omsatt til norsk av Rolf J. Ledal. Alle bilder er tatt av Alexanders familie.