Hjernesvulstforeningen

Ny avtale om personlig profilering

Rolf J. Ledal

Behovet for mer kunnskap om den enkelte hjernesvulsts biologiske sammensetning er stort, og en kritisk suksessfaktor for en best mulig behandling.

Illustrasjon: Colourbox

Den offentlige helsetjenesten bidrar i dag med en standardisert utredning basert på de metoder som de har tatt i bruk, men så langt er utredningen dessverre ikke fokusert tilstrekkelig på biomarkører.

Hjernesvulstforeningen har derfor valgt å inngå en avtale med PubGene AS om en pilot hvor ti medlemmer får gratis tilgang på en persontilpasset rapport over hvilke behandlingsmuligheter som finnes for deg. Målet er at dette skal bidra til at den enkelte får en bedre mulighet til å motta persontilpasset behandling, og at verdien av slike utredninger skal bli bedre kjent for med dette å bli inkludert som en del av et standard pasientforløp.

Hjernesvulstforeningen har i samarbeid med PubGene AS kommet frem til at de ti pasientene som får inngå i piloten må enten ha diagnosen anaplastisk astrocytom eller glioblastom. Begge er høygradige diagnoser med lav overlevelse i et lengre perspektiv, og det er svært få tilgjengelige behandlingsmetoder. Sammen med den innsatsen som legges ned i Norsk Hjernekreftnettverk for å få på plass avansert analyseutstyr i Norge og studien med dendrittvaksinen som gir ny kunnskap og foreløpig lovende resultater, så er tilbudet fra PubGene AS et godt og verdifullt supplement.

En slik profilering har en kostnad på ca. kr 30 000,–, og er ikke en kostnad som bør være avskrekkende for noen hundre pasienter i året, selv i et offentlig helsevesen som stadig roper opp om manglende finansiering. Den dyreste behandlingen er den som ikke virker, både for sykehuset og ikke minst pasienten som gjerne får bivirkninger uten at det er positive virkninger av medisinen. Legene som behandler pasientene er langt på vei nødt til å gjette på løsninger, når de skal finne frem til andre behandlingsmuligheter som kan prøves.

Kroppen vår er svært kompleks, og det er et komplisert reguleringsteknisk spørsmål å skulle behandle sykdom som også er kjent for å forandre seg og kjempe mot behandlingen. Kreft kan være ekstremt opptatt av å overleve i en pasients kropp, og dens forsvarsmekanismer er i og for seg noe av det mest fantastiske vi er vitne til, på en vond måte. Målet med persontilpasning og analyse av nye biomarkører vil gi kunnskap om hva som vil være virksomt og hva som ikke vil ha annet enn negativ effekt på pasienten.

Avtalen med PubGene AS gir ti pasienter og deres behandlere muligheten til å få større innsikt i sykdommens hemmeligheter, og vi håper at dette tilbudet blir godt tatt imot av medlemmene. For å delta i piloten, benytt kontaktinformasjonen på nedenfor