Livsfilosofi

Lev lurt med oppmerksomt nærvær!

Sommeren er over oss og veikantene fylles av blomstrende lupiner og løvetann. Frukttrær og blåbærtuer knyter seg etter insektenes besøk, mens bekker sildrer og klukker sin våte sang, blant ekorn, ulv og elg. Er du som meg, legger du kanskje ikke alltid merke til alt dette. Her får du noen tips med på veien som kan hjelpe deg til å leve bedre, ved å leve mer i nuet.

Rolf J. Ledal

Foto: colourbox / Collage: 07 Media

Alt for ofte er vi opptatt av mange ting samtidig. Kvinner elsker å gjøre narr av menns påståtte manglende evne til å gjøre flere ting på en gang, noe vi menn selvsagt vet er feil, men vi lar de drive på for husfredens skyld. Kanskje vi slipper billigere unna de huslige pliktene, også, når vi fremstår så knappe i vår kapasitet. Er det så at man er lykkeligere og lever bedre hvis man er mer effektiv og kan sjonglere flere oppgaver enn en sirkusartist kan sjonglere baller? Som en sirkusartist med mange baller i luften, vekker man kanskje beundring, men hva er det egentlig av nyttige ting man får gjort med en virvlende strøm av baller i luften som til stadighet skal beregnes, tas imot og sendes opp igjen? Får man egentlig gjort den ene ferdig før den neste krever oppmerksomheten vår? Alle de som jeg har sett sjonglere med mange baller i luften har til stadighet måtte bevege seg litt og er helt oppslukt av sjongleringen. Etter noen minutter er de ganske så utladet, og før eller siden misser de på en ball. Sånn er det egentlig med oss mennesker også. Vi er så opptatt med å sjonglere alle våre baller at vi misser på enkelte, og går ofte glipp av det som skjer her og nå, selv om det skjer rett ved siden av eller foran oss.

Langsom tid

Løsningen for mange av oss kan være å sette tempoet ned litt, og heller fokusere på en ting av gangen. Det å senke tempoet betyr ikke nødvendigvis at du får mindre gjort. Den langsomme tiden bidrar til høyere kvalitet og at du får gjort deg ferdig med en ting før du setter i gang med en ny ting. Til tross for det teknologiske fremskrittet som gir oss rik anledning til å gjøre mange ting samtidig, ser vi at kunnskapen fra Østens gamle kulturer fortsatt har mye å lære oss. Ikke langt fra der jeg bor, er det buddhistkloster med munker som nok kan sies å være eksperter på langsom tid. Gjennom dagen bruker de mange av de teknikkene som vi ofte hører om i fm. mindfulness, eller oppmerksomt nærvær som det gjerne kalles på norsk. Selv om jeg har sett noen av dem på kafe på Jessheim med en smarttelefon i hånden, fjernt fra skolefjernsynets munker på 70-tallet, er jeg ikke i tvil om at de fortsatt holder fast ved kjernen i sin filosofi, langsom tid.

Litt som Mastermind

Fra barndommen husker jeg spillet Mastermind, hvor man skulle finne frem til en bestemt kombinasjon av farger. Der var slagordet at det tok et minutt å lære, men et liv å mestre. Litt sånn er det kanskje med oppmerksomt nærvær, også. Det er fort gjort å snakke om prinsippene, men det tar tid å snu kursen på sitt eget liv. Man må bruke en del tid på å avlære seg det som skaper stress, og lære seg til å tenke enklere og nærmere, her og nå. Gjennom trening på teknikker vil du kunne se at hjernen din automatisk velger andre responser, som igjen betyr at følelser og handlinger endres, og at kroppen og gjerne omgivelsene også får det bedre. Alt henger nemlig sammen med alt, dine tanker kan være kilden til problemer. Gjennom oppmerksomt nærvær kan du lære deg å tenke de rette tankene i de situasjoner livet kaster foran deg. Mangt skal vi møte og mangt skal vi mestre, også vår egen hjerne.

Hva kan vi bruke det til?

Oppmerksomt nærvær kan ifølge de som kan det bidra til å redusere smerter, gi bedre søvnkvalitet, jobbe mer effektivt eller nøyaktig, bli en bedre forelder, sette større pris på maten du spiser, eller rett og slett hindre deg selv i å snakke stygt om deg selv. Mange som sliter med sykdom tenker nedsettende tanker om seg selv og sin verdi som menneske, når de faller for fristelsen til å se på alt det som kunne vært bedre. Vi dømmes etter det bildet andre ser av oss, og vi dømmer oss selv etter dette. Selv i vår opplyste hverdag er dette kanskje sterkere enn i tidligere tider. Ser vi mennesket bak bildet på Snap og Insta? Ser vi forbi det vi selv ser i speilet? Ser vi oss selv og andre med hjertet? Et ikke-dømmende og åpent møte med oss selv og andre, er en forutsetning for et godt liv. Se forbi de ytre attributter og se verdien i hvert enkelt menneske og hvert enkelt liv. Se på din bolig og de gjenstander du har til å hjelpe deg med hverdagens oppgaver med takknemlighet. Det samme med helsen din, for de fleste av oss kunne det faktisk ha vært verre enn det er. Selv om din bil er gammel og rusten titter frem nede på dører og skjermer, så har du faktisk noe å være takknemlig for, bare du ser og husker det som virker og gir deg nytte. Hvis bilen din i tillegg har en litt sprek motor, kan du kanskje som jeg nyte barnslig glede over akselerasjon og kraft i en gammel motor fra Stuttgart, med den fine stjernen diskret preget på motoren.

Hvordan skal vi lære oss dette, da?

Det finnes mange kurs, bøker, filmer og lydfiler som kan hjelpe oss på vei til å bli nye versjoner av oss selv. Sykdom, jobbsituasjon eller favorittlagets tap i Champions leaguefinalen har kanskje allerede gjort oss til nye versjoner av oss selv. Som livet tidligere har gjort oss til oppgraderte versjoner av den vi var da vi ble født, gjennom utdannelse og dannelse, kan en brå endring i livet sette oss tilbake et godt stykke, selv om vi med dette oppgraderes til versjon 2.0. Alle som kjenner til datamaskiner og smarttelefoner vet at så snart en ny versjon X.0 er ankommet, så dukker problemene opp. Ting fungerer ikke sånn som de burde, og det trengs gjerne noen revisjoner, eller som i livet, mer dannelse og utdannelse. Gjennom de prøvelser vi utsettes for, skaper vi også behov for dannelse. Det viktigste er kanskje det mest grunnleggende er å møte enhver situasjon eller menneske med et ikke-dømmende blikk, åpenhet og nysgjerrighet. Gjennom det å åpne opp vårt sinn for nye impulser og tanker, utvider vi vår evne til å tenke annerledes. Så annerledes at vi plutselig ser at det vi tenkte eller gjorde før er feil, og at det finnes en annen vei. Gjennom stadige øvelser for det åpne sinn læres ny, gammel kunnskap, som vi så lett glemmer i vårt høyteknologisk velferdssamfunn. Lykken er ikke nødvendigvis størst hos den som har flest ting eller de dyreste feriene. Lykken er størst hos den som er takknemlig for det den har og som vet å sette pris på klukkingen fra en bekk eller å møte på en rådyrfamilie i skogen.

Øvelse gjør mester

Etter at du har blitt enig med deg selv om at alt du antar at du vet er feil måte å møte nye situasjoner på, så er det klart for øvelser i å tenke fritt, kjenne etter eller slappe av. Kun det du har herredømme over, kan du forandre. Du kontrollerer kun din egen atferd, og du velger selv hvordan du skal reagere. Oppmerksomhet og bevissthet er begge ferdigheter som kan trenes opp. Å være oppmerksom er en evne som kan trenes opp og stadig forbedres. Evnen til å hvile i bevisst tilstedeværelse uten distraksjon, kan føre til en helt annerledes måte å tenke på og gjøre deg klokere. Det fins nettkurs og lydfiler som kan hjelpe deg med øvelsene. Det er også mange kurs som arrangeres. Kursene har gjerne åtte ukers varighet, slik at du skal kunne jobbe med oppgavene og få øvd deg nok. Du har kanskje allerede hørt om enkelte oppgaver? Rosinøvelsen er en populær oppgave som mange har prøvd. Den mest grunnleggende er kanskje det å bli oppmerksom på sin egen pust. For den som sliter med kronisk sykdom er bevissthet rundt pusten starten på å få et bedre liv, og kanskje bedre smertemestring gjennom oppmerksomt nærvær. Pusten er unik, du kan ikke puste det forrige eller neste åndedrag, kun det som skjer her og nå. Tips til øvelser for deg som vil prøve litt på egen hånd finner du på nettet, både som tekst og lydfiler.

Virker det på alle?

Det er slik at vi mennesker er forskjellige og ikke alt virker på samme måte hos oss. Dette gjelder for medisiner og dette gjelder for oppmerksomt nærvær. Det er bare en måte å finne ut av dette på, det er å virkelig gå inn for å gjøre et forsøk på å lære seg teknikker og holde fast ved disse over tid. Selv om du synes det er merkelig å gå på kurs hvor du skal spise en enslig rosin på en helt ny måte, eller å legge deg ned på gulvet for en kroppsskanning, så er det bare å møte opp uten fordommer og være helt med. Tingshabjeller høres nok fremmedartet ut for de fleste av oss, og mange synes nok at slike asiatiske teknikker ikke hører hjemme i vår vestlige hverdag. I den vestlige verden lever de fleste kanskje materielt velstående, men det er også mange som trenger hjelp av psykologer og lykkepiller for å kunne leve godt. Kanskje er takknemlighet over det man har, selv om det kunne vært mer og bedre, veien å gå for et lykkeligere liv. Skal man komme dit, må man faktisk vise det man har i sin nærhet oppmerksomhet, her og nå.

Tips til mer info

Jon Kabat-Zinn: Mindfulness for nybegynnere (ISBN: 978-82-8220-060-8)

Lydfiler: ttps://arnebergforlag.no/products/mindfulness-for-nybegynnere

Andries J.Kroese: Stress (Meditasjon Yoga Avspenningsteknikker) (ISBN: 978-82-03-22868-1)

Fagstoff: kognitiv.no