Nettverk

Flere hjerner tenker best

Veien fra arbeidstaker til uføreytelsesmottaker kan være svært kort. Støttet av ExtraStiftelsen har Hjernesvulstforeningen gjennomført prosjektet «Flere hjerner tenker best», med den hensikt å hjelpe flere rammede av hjernesvulst til deltakelse i arbeidslivet.

Rolf J. Ledal 

Lars forteller sin historie. Erfaringsdeling er viktig og bidrar til å bygge nettverk! Til venstre: Kreftforeningen ved ansvarlig for arbeidsliv, Elin, holder åpningsforedrag.

En klar målsetting for prosjektet har vært å bygge opp nettverksgrupper som kan være til støtte for den enkelte. Gjennom de erfaringer som prosjektet gjorde seg underveis, samt erfaringer fra noen tunge saker som noen av likepersonene har vært engasjert i, ble det klart at det i tillegg til nettverksgrupper er et stort og udekket behov for direkte hjelp og støtte til rammede av hjernesvulst som står i reell fare for å støtes ut av arbeidslivet.

Skremmende som dette er for den som er rammet, kan det tidvis fremstå som minst like skremmende for arbeidsgivere å skulle ha ansatte som ikke lenger fungerer på et like høyt nivå som tidligere. Risiko for at feil gjøres eller at nedsatt kapasitet medfører at en arbeidstaker i realiteten utgjør en byrdefull belastning for driften av virksomheten, medfører i mange tilfeller at arbeidsgiver ønsker å kvitte seg med en arbeidstaker som ikke lenger er den samme som de en gang i tiden valgte å ansette.

Avtalen om inkluderende arbeidsliv og et relativt stort utvalg av gode verktøy fra NAV bidrar nødvendigvis ikke så mye til å forbedre situasjonen som man skulle ønske. Særlig i tilfeller hvor rammede innehar en spesialisert kompetanse eller en stilling på høyt nivå, kan arbeidsgivere ha vanskeligheter med å få tilstrekkelig innsikt i tilbud og muligheter. Arbeidsgivere vil også kunne ha vanskelig for å se hvor langt tilretteleggingsplikten går.

I den grad det kan kreves at arbeidsgiver tilrettelegger arbeidet, kan det ikke kreves at det skal opprettes nye stillinger utenfor tjenestespeil eller produktspekter i en virksomhet, for å ivareta arbeidstakere i et tilretteleggingsperspektiv. Det å finne frem til en balansegang mellom å kreve sin rett uten å stille urealistiske krav til tilrettelegging, er en krevende øvelse for rammede. Det er ofte vanskelig for dem å finne frem til gode forslag til løsninger, og deres kompetanse innenfor arbeidslivslovgivning og tilskudds-/tilretteleggingsordninger med støtte fra NAV er ofte lav. Tillitsvalgtes rolle i en slik sak er også vanskelig. Personlighetsforandringer hos den rammede, kombinert med langtidsfravær i forbindelse med behandling, kan utgjøre en uoverstigelig hindring for rehabilitering i stillingen.

Hjernesvulstforeningen har etablert et noe uvanlig tilbud gjennom å foreta likepersonssamtaler direkte rettet mot arbeidslivsdeltakelse og rehabilitering, som et gratis lavterskeltilbud til den enkelte. Dette tilbudet er ikke noe som egner seg i en nettverksgruppe, til det er det for dyptgripende i forhold til hva som kan diskuteres i plenum i en slik gruppe. Det er foreløpig et tilbud som gis gjennom et lite utvalg likepersoner som har lang erfaring innenfor arbeidslivsledelse gjennom arbeidsgiverrollen og som mangeårig tillitsvalgt på sentralt nivå i primærorganisasjon og hovedsammenslutning. Målsetningen for HSF er å kunne bidra med et tilbud som legger til rette for en løsning på lavest mulig nivå, hvor partene selv finner frem til den beste løsningen uten ekstern hjelp. Hjernesvulstforeningens rolle har vært å være en rådgiver for medlemmet, hvor fokus på muligheter og involvering av NAV i prosessen har vært viktig.

Fagsjef for pasientskade i advokatfirmaet Legalis, Olav, var en av flere advokater som holdt foredrag om juridiske tema.

Der hvor Hjernesvulstforeningen kommer til kort med rådgivning, og hvor behovet for tyngre tjenester kommer inn, har foreningen et tilbud om juridisk rådgivning til rabattert pris. Grunnen til at foreningen har valgt å inngå en slik avtale, er at det dessverre er et faktum at våre medlemmer fra tid til annen er avhengige av juridisk hjelp både i forbindelse med pasientskade og arbeidslivsdeltakelse. Gjennom vårt samarbeid med advokatfirmaet Legalis har vi lykkes i å sikre medlemmer juridisk hjelp fra et advokatfirma som har relevant kompetanse innenfor jussen.

Som et resultat av dette samarbeidet bidro Legalis på et seminar på Gardermoen i januar. Her ble erfaringer fra prosjektet «Flere hjerner tenker best» satt sammen med erfaringer fra vårt likepersonsarbeid. Gjennom korte juridiske foredrag og erfaringsdeling ble de fremmøtte tilført kompetanse på arbeidsliv og hjernesvulst. Kompetansebyggingen ble ytterligere forsterket av at Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon (FFO) bidro med juridisk kyndighet fra sitt rettighetssenter, og at NAVs kompetansesenter for tilrettelegging og deltakelse deltok med en spesialpsykolog. Denne spesialpsykologen, som til daglig jobber med utredning av mennesker med nedsatt arbeidsevne på grunn av nevrologiske lidelser, er en av de som i mange tilfeller utgjør en kritisk suksessfaktor innenfor rehabilitering og arbeidslivsdeltakelse.

Deltakelse på seminaret ble fra vår side sett på som såpass viktig for rammede av alle nevrologiske lidelser og kreftdiagnoser, at invitasjon ble sendt ut til våre samarbeidende foreninger under Kreftforeningen og Hjernerådet. Seminaret samlet et 50-talls deltakere fra forskjellige foreninger.

Samarbeid med andre organisasjoner tilsluttet Kreftforeningen og Hjernerådet blir viktig i fortsettelsen. Mange av de utfordringene som våre medlemmer sliter med, er også kjent for andre kreft- eller nevrologiske diagnoser. Etablering av lokale nettverksgrupper på tvers av diagnoser vil kunne være av stor verdi for de som har utfordringer med å delta i arbeidslivet. Ta kontakt med ditt regionlag og meld din interesse for å delta i en slik nettverksgruppe!

HSF har avtalt et nytt seminar høsten 2016, hvor tilbudet nok en gang vil gå ut til samarbeidende foreninger sammen med egne medlemmer. Det er også avtalt at advokatfirmaet Legalis vil være tilstede under deler av HSF-konferansen i april 2016, for å kunne bistå medlemmer.