NAV

Arbeidsrettet rehabilitering

Illustrasjonsfoto: Colourbox

Arbeidsrettet rehabilitering er et tiltak i regi av NAV. Antallet tiltaksplasser og type varierer lokalt, men mye er også likt. Tiltaket blir tilpasset behovet ditt ut fra mulighetene dine på arbeidsmarkedet, og kan blant annet inneholde:

  • Motivasjons- og mestringsaktiviteter

  • Individuelt treningsopplegg med veiledning

  • Arbeidsutprøving i trygge omgivelser

  • Kontakt med arbeidslivet

Livsstilsveiledning

Arbeidsrettet rehabilitering finnes både som dag- og døgntjeneste. Det døgnbaserte tilbudet kan være aktuelt når du har kompliserte eller tyngre helseproblemer, avstanden til et dagtilbud er for lang eller totalsituasjonen din er slik at det i tillegg er behov for en miljøforandring.

Tiltaket kan være aktuelt for deg som er sykmeldt og/eller har fått arbeidsevnen din nedsatt slik at du hindres i å skaffe deg eller beholde inntektsgivende arbeid. Det er NAV som sammen med deg vurderer om du har behov for tiltaket. For den som har hjernesvulst er ofte sykdommen i seg selv bare en liten del av utfordringene med å stå i arbeidslivet. Følgeskader og behandlingsskader kan utgjøre vel så store utfordringer for deltakelse i arbeidslivet.

Når du har et arbeidsforhold

Hvis du allerede er i et arbeidsforhold – for eksempel hvis du er sykmeldt, skal rehabiliteringen foregå i tilknytning til jobben din. Dersom det viser seg at det ikke er aktuelt med tilbakeføring til nåværende arbeidsforhold, må rehabiliteringen bli gitt med sikte på overgang til annet arbeid. Før du starter opp i tiltaket må NAV ha fått en oppfølgingsplan, der arbeidsgiveren din dokumenterer at bedriftsinterne tiltak er forsøkt eller vurdert, men ikke mulig å gjennomføre.

Når du ikke har et arbeidsforhold

Hvis du ikke har et arbeidsforhold, vil arbeidsrettet rehabilitering skje hos en tiltaksarrangør eller på en ordinær arbeidsplass med bistand fra en tiltaksarrangør. Du vil få veiledning og hjelp til å kartlegge hvilke muligheter du har til å skaffe et arbeid som passer for deg. Her er det viktig at du selv er tydelig på utfordringer du har f.eks. med konsentrasjon, støy eller andre faktorer som kan virke inn på din evne til å fungere i en arbeidssituasjon.

Tiltaksplasser ved f.eks. et callsenter med mange som arbeider sammen og et tidvis høyt støynivå kan ha stikk motsatt effekt, man blir verre av å prøve seg i en slik arbeidssituasjon. I mange tilfeller kan man ha større utbytte av å prøve å finne frem til aktiviteter som gir større muligheter til konsentrasjonsarbeid, f.eks. saksbehandleroppgaver med enekontor, og heller være sammen med andre i pauser eller gjennom annen sosial interaksjon. For å sikre at restarbeidsevnen tas ut er det viktigste at man ikke blir påført større problemer gjennom utprøvingen på tiltaksplassen. Man skal også ha energi nok til å fungere etter jobb, i samvær med sin familie og sine venner.

Varighet

Det døgnbaserte tilbudet som NAV gir har som hovedregel en varighet på inntil fire uker. Varigheten på det dagbaserte tilbudet skal være i tråd med dine behov, innenfor en maksimal varighet på 12 uker.

Nyttig å vite

Hvis du får en stønad til livsopphold – for eksempel sykepenger eller arbeidsavklaringspenger, beholder du ytelsen din mens du deltar på tiltaket. Hvis du ikke får en av disse ytelsene, kan du ha rett til stønad ved tiltak, som blant annet skal dekke de daglige utgiftene dine mens du deltar på tiltaket.

Ta kontakt med NAV-kontoret der du bor. Det er NAV som gjør den endelige vurderingen og henviser deltakere. Hvis du er sykmeldt, skal behandleren som sykmeldte deg være informert om henvisningen.

Det er dessverre lang ventetid på noen områder. Det er viktig at du selv er tydelig på dine behov og ønsker i møte med NAV, for å sikre at du tilbys rett arbeidsrettet rehabilitering. Det å få feil tilbud og så måtte vente i lang tid for å få et bedre tilpasset tilbud legger sten til byrden, og bør så absolutt unngås.