Ivaretagelse av utskrevne pasienter med ervervet hjerneskade
Med dette som overskrift arrangerte Hjernesvulstforeningen et frokostmøte, 23. januar.

Innlederne samlet sammen med generalsekretær i Hjernesvulstforeningen, Rolf J. Ledal.
Vi ønsker å skape økt oppmerksomhet rundt kommunenes ansvar og betydningen av en helhetlig rehabiliteringsprosess. Ved å løfte frem erfaringer og innovative løsninger mener Hjernesvulstforeningen at udekket behov blir synliggjort. Vi samarbeidet med Sunnaasstiftelsen om arrangementet og vi mener at vi sammen synliggjør både behov og muligheter. Et samarbeid mellom frivillige organisasjoner, private aktører og det offentlige mener vi kan bidra til at personer som trenger oppfølging og støtte, sammen med pårørende kan få et bedre tilbud. Typisk er det i dag kreftkoordinatorer som er de som organiserer og gir dette tilbudet, men vi frykter at så lenge dette ikke er lovpålagte stillinger at det kan bety svært varierende omfang og kvalitet på et slikt viktig tilbud.
Programmet satte søkelyset på spørsmålet: Hvordan ivaretas personer med ervervet hjerneskade med behov for hjelp og støtte i kommunene?

Frokostmøtet foregikk i Kreftforeningens Vitensenter i Oslo, men mange fulgte møtet digitalt.
Hjernesvulstforeningen hadde i høringen til statsbudsjettet for 2024 prioritert dette teamet og det er laget en informasjonsfilm som viser viktigheten av en kreftkoordinators arbeid med gode eksempler er fra Notodden kommune. Som faglig ansvarlig for filmen ble Line Finstad engasjert. Hun har erfaring både som kreftsykepleier, kreftkoordinator, pårørende og engasjert medlem i Hjernesvulstforeningen.

Kreftforeningen med opplysende innlegg ved rådgiver Kristine Nyborg ved seksjon Kreftbehandling og forløp.
Samtidig med litt frokost og drikke ble filmen om temaet vist før Kristine Nyborg fra Kreftforeningen snakket om kommunal kreftomsorg, herunder pasientforløp, kreftkoordinatorordningen og ikke minst om effekten av det å ha en kreftkoordinator.

Heidi Kjærnes og Anine Johansen med engasjerende og sterk presentasjon.
Heidi Kjærnes og Anine Johansen fra Sunnaasstiftelsen tok for seg hva de jobber med og delte erfaringer under tittelen; «Du reiser ikke hjem alene» – Sunnaasstiftelsen som brobygger for livskvalitet og deltakelse». Stiftelsen er en landsdekkende ideell stiftelse som kombinerer faglig kompetanse med erfaringskompetanse (mentorer/likepersoner) og er et supplement til den offentlig finansierte helse- og omsorgstjenesten. Bidra til økt mestring, livskvalitet og integrering er nøkkelord for arbeidet. En sterk oppfordring om samhandling avsluttet deres engasjerende foredrag.

Line Finstad med sin solide faglige bakgrunn og med egen sterk erfaring oppsummerte og avsluttet.
Til slutt oppsummerte og avsluttet Line Finstad som i tillegg til sin sterke faglige bakgrunn også er medlem i Hjernesvulstforeningen. Line er fagansvarlig for filmen som ble vist i starten av seminaret og som ligger i HSF sitt videoarkiv. Line oppfordret alle som har behov for hjelp og rådgivning om å ta kontakt med kommunen selv, gjerne via sin fastlege.