Lev Lurt

– Flyt deg til bedre helse

Oppmerksomt nærvær og egentid til refleksjon og avspenning kan være krevende å få til hjemme, når familiemedlemmer eller andre krever din oppmerksomhet.

Rolf J. Ledal

Illustrasjonsfoto: Colourbox

For mange kan det således handle om at de trenger å tilrettelegge et eget sted og tid til å kunne virkelig senke skuldrene og fokusere på pusten og avslapning. Mange vil nok tenke at det er yoga vi sikter til, men nå skal du få lese om et alternativ.

Et alternativ er å legge seg ned i et bad som er så salt at man får oppdrift nok til å flyte uten å gjøre noe for det, såkalt «floating». Da flyter du rundt i et spesialbygd kar som gir deg en spesiell opplevelse, der du nyter roen i stillhet eller med avslappende musikk , og i mørke eller redusert belysning. Som om du skulle ligge og flyte i Dødehavet, kan du også i enkelte sentre som tilbyr floating, oppleve vektløsheten sammen med din kjære. Noen tilbyr også stjernehimler i sine kar for ytterligere opplevelse av å flyte vektløs og avspent rundt under fjerne himmelstrøk.

Vektløsheten hjelper til med å få avspenning i muskulatur som ellers oppleves som stram og ubehagelig og som du ikke klarer å få helt til å slappe av. Det er jo slik at musklene våre skal enten være sammentrukket eller avslappet. Hvis man går rundt med f.eks. stive skuldre og halvt sammentrukket muskulatur der, så får man ikke slappet av. Når man kan fjerne seg selv fra det daglige kjas og mas for en stund, senkes skuldrene lettere og kanskje slapper man så godt av at det blir en liten blund på deg. Vannet er så salt at det er ingen fare for drukning selv om du dupper av.

Det høye saltinnholdet bidrar også til at det er lite mikroorganismer som trives vannet. Etter din behandling blir vannet filtrert flere ganger og strenge hygienekrav ivaretar at det er trygt å bruke. Kroppsvask i dusj før og etter badet er også en selvfølge. Et lite tips som er verdt å legge seg godt på minnet, er at det minste kutt etter barbering er svært utsatt for å bli irritert av det salte vannet. Det svir fort i små kutt du ikke ante at du hadde. Før man legger seg ned i vannet er det lurt å behandle de kuttene som man måtte vite om med en god klump vaselin eller annet som sørger for å holde det salte vannet ute. Det er heller ikke spesielt smart å klø seg i øynene mens man ligger der. Kanskje det kan være et poeng å ta med seg svømmebriller, selv om man bare skal ligge og flyte på ryggen.

Prisen på slike opphold i vektløshet varierer mye. Flere tilbydere har også mulighet for tilleggsbehandlinger i form av massasje, aromaterapi eller annet. Noen har rimelige medlemskap som gjør at du bare betaler en brøkdel av kostnaden som tilfeldig besøk medfører. Floating høres kanskje litt fremmed ut og det tar nok litt tid å venne seg til. Et rimelig medlemskap er kanskje måten å finne ut om dette er noe for deg. Da kan du flyte rundt noen ganger og venne deg til å slappe av på denne måten, trygt og godt uten faren for å bli forstyrret av andre eller å reagere på klorvann. En annen positiv bieffekt av floating i salt vann; huden blir ikke rosinaktig og skrukkete, men myk og god etter behandlingen.

Lev lurt – flyt deg til bedre helse gjennom avslapning i ditt lokale Dødehav!