Leder

Generalsekretæren har ordet

Rolf J. Ledal

Illustrasjonsfoto: Colourbox

Høstens budsjettforhandlinger er nå gjennomført, og for Hjernesvulstforeningen er det positive resultater å melde. Regjeringen har sammen med Kristelig Folkeparti og Venstre blitt enige om påplussinger innenfor flere områder som vi har bedt om, og det er også enighet om at det skal bygges to protonsenter i Norge, et i Oslo og et i Bergen. Vi har også trukket frem flere saker som vi ønsker at de forskjellige fagkomiteene på Stortinget skal ha et særlig fokus mot, for å sikre at ressursene blir best mulig utnyttet.

Da jeg deltok på International Brain Tumour Alliances verdenskonferanse i London i oktober, ble det anslått at ca. 20 prosent av alle utgifter til helse er bortkastet eller svinn. Dette er et viktig forhold som også vi som pasientforeninger må ha med oss i vårt arbeid. Det er ofte lett å be om mer penger til alle formål som man mener er underfinansiert, men det er kanskje vel så viktig å være på utkikk etter de områdene hvor det er mulig å se innsparingspotensial. Omstilling av helsetjenestene er et nødvendig «onde» som vi ikke kommer utenom. Det samme med helsebyråkratiet som skal rådgi, sette krav og styre helsetjenestene. Etter å ha vært i klinsj med Helsedirektoratets ytre etat, HELFO i løpet av året, ser jeg klare forbedringsområder her. Min bønn til de ansvarlige politikerne er at de fortsetter å omstille helsebyråkratiet og stiller tydelige krav til gode tjenester basert på riktige prosesser, ny pålitelig teknologi og fornuftig organisering (PTO). PTO er ofte perspektivet som forsvinner i offentlige omstillinger, hvor nye organisasjonsmodeller som oftest får fokus. Skal man lykkes i å omstille og redusere svinnet, er vi som tjenestemottakere avhengige av at man har et sterkt fokus på PTO under omstilling og kontinuerlig utvikling av tjenestene.

Kjære politiker, det jeg ønsker meg til jul er altså en vellykket omstilling som resulterer i mer effekt av hver helsekrone. Da kan vi også få bedre rehabiliteringstilbud som gjør livet lettere og mer verdt å leve. Kan dere være så snille gi oss dette?

PS: En sunn sjel i et sunt legeme. Benytt vintermånedene til trening og økt velvære for sinn og kropp! DS