Tilrettelegging

Universell utforming?

Fra tid til annen stikker jeg innom toalettene på flyplasser og kjøpesenter. For nysgjerrighets skyld sjekker jeg også ut hvordan spesielt utformede toaletter fremstår for brukerne. Mange steder er det bra, mens andre steder kan man saktens undres over hvor mye det tenkes når man velger løsninger.

Etter en periode med stadig gulere øyne stakk jeg innom toalettet på det forholdsvis nyutvidete kjøpesenteret på Råholt i Eidsvoll kommune. Dette er det kjøpesenteret som ligger nærmest vår grunnlovs fødested, Eidsvollsbygningen, og altså i selveste grunnlovsbygda Eidsvoll. Det kan synes som at både vedlikeholds- og kontraheringsdelen av toalettdriften har havarert kraftig i ft loven om universell utforming. Eller er det kanskje slik at de regner med at man har med seg en brukerstyrt personlig assistent når man går på toalettet?

Som det fremgår av bildet så er det anskaffet toalett med oppheng for toalettpapir. Imidlertid er det satt opp en holder på veggen, så langt borte at det kreves nærmest umenneskelig innsats fra en enkeltperson på toalettet, for å nå bort til papiret når man har inntatt sin trone. Hvem som har skylden er neimen ikke godt å si. Kanskje fikk de et knakende godt tilbud på den type papir og veggløsning? Kanskje tar de det papirløse samfunn et lite steg videre med virtuell tørking?

Det er ikke mitt mål å henge ut et enkelt kjøpesenter, men det er trist å møte en slik mangel på tilrettelegging i 2015. Skal jeg gi noen et tips om et godt nyttårsforsett, så kan det kanskje være det at man tenker etter på forhånd om hvordan en selv helst vil ha det hvis man skulle ende opp med en funksjonshemming som byr på ekstra utfordringer…