Kreftforeningen

Trenger du råd om rettigheter?

Av
Bente Kringlebotten

spesialrådgiver i Kreftforeningen

Mange pasienter, tidligere pasienter og pårørende kontakter Kreftlinjen og Rettighetstjenesten. Spørsmålene til oss er mange. De favner alt fra tanker og følelser rundt sykdommen, om hva som skjer med familien og barna når en i familien er syk. De handler om hva som skjer etter avsluttet behandling, om tilknytning til arbeidslivet, om praktisk tilrettelegging, pasientrettigheter, økonomi og forholdet til NAV. På Kreftlinjen kan du få snakke med sykepleier, sosionom eller jurist. Vi har tid til å snakke, vi gir informasjon og viser til hvor du kan få videre hjelp enten det er på sykehuset eller hjemme i kommunen der du bor.

Rettighetstjenesten

Rettighetstjenesten er en del av Kreftlinjen. Her er det jurister og sosionomer som svarer på henvendelsene og gir informasjon, råd og veiledning om rettigheter og muligheter. Det kan gjelde en rekke områder: trygderettigheter, arbeidsrett, forsikring, økonomiske støtteordninger, praktiske hjelpeordninger, pasientrettigheter, pasientskade, klagesaker og andre juridiske spørsmål. Vi gir generell veiledning om arv, skifte og opprettelse av testamente. Juristene tar av og til inn saker til juridisk vurdering.

Rettshjelpstilbud på Vardesentrene

I tillegg til Kreftlinjens tverrfaglige tilbud kan du få rettshjelp på Vardesentrene. Foreløpig kan du møte jurister ved Radiumhospitalet i Oslo, St. Olavs Hospital i Trondheim og UNN i Tromsø. Tilbudet skal også etableres i Stavanger og i Bergen.

Veiledning fra jurist kan du få ved

  • Vardesenteret på Radiumhospitalet: tirsdager kl. 17.00–19.00 og torsdager kl. 10.00–15.00

  • Vardesenteret i Trondheim: onsdager i partallsuker kl. 17.00–19.00

  • Vardesenteret i Tromsø: onsdager i partallsuker kl. 17.00–19.00

Hvor kan du ellers få hjelp?

Under har vi listet opp noen instanser:

  • Mange kommuner har opprettet stilling for kreftkoordinator. De skal også kunne gi råd om rettigheter og vise til rett instans i kommunen. Flere pasienter og familier har sammensatte problemstillinger med behov for koordinering, kreftkoordinatoren blir en viktig person i slike tilfeller.

  • De store sykehusene har sosionom som kan hjelpe, koordinere og vise videre til riktig person på hjemstedet.

  • Det er Pasient- og brukerombud i hvert fylke. Ombudet kan gi råd, veiledning og informasjon om dine rettigheter som pasient, bruker eller pårørende. Pasient- og brukerombudet kan også bistå med å formulere og videreformidle spørsmål eller klage til rette instans.

  • Det finnes en Advokatvakt mange steder i landet der du kan få en halv times gratis advokathjelp. Informasjon om dette finner du på advokatforeningen.no. Advokatforeningen har også en oversikt over advokater over hele landet på nettstedet advokatenhjelperdeg.no.

Hvordan treffer du oss?

Kreftlinjen og Rettighetstjenesten treffer du på telefon 800 57 338 mandag til torsdag 09.00– 20.00 og fredag 09.00–15.00. Du kan sende e-post til kreftlinjen@kreftforeningen.no eller til rettigheter@kreftforeningen.no I tillegg har sykepleierne åpen chat i samme tidsrom.

Du finner informasjon om sykdom og behandling, råd og rettigheter på kreftforeningen.no