Barn og ungdom

Tid og aktiviteter – bedre enn gaver?

Tiden vi er inne i nå handler kanskje for mange om å finne de rette gavene, både til å legge under juletreet og til å ha som «kalendergaver».

Rolf J. Ledal

Illustrasjon: Colourbox

Ønskene er mange og tilbyderne er heller ikke fåtallige, men blir man nødvendigvis lykkeligere av mange ting? Er det tingene som gjør livet bedre eller er de i beste fall bare verktøyene som vi til tider trenger for å skape de gode øyeblikkene? Her får du uansett noen tips til gode aktiviteter som du kan gjennomføre sammen med andre, enten som en gave før jul eller som flotte aktiviteter i det nye året, uavhengig av koronarestriksjoner.

Ta en lommelykttur i vintermørket. Hvis du gjemmer en liten skatt på forhånd, blir det ekstra spennende. Kanskje en sjokolade eller noe annet spiselig kan være skatten?

Lage marsipanfigurer, kjeks eller pepperkaker. Dette kan også bli fine gaver å gi bort. Skal du lage pepperkakedeigen selv, så husk å lage den dagen i forveien.

Lag hjemmekino. Finn frem en film eller flere, gjerne julefilmer, for hele familien, popcorn og kanskje litt snop. Et gjensyn med Hjemme alene eller Grinchen er kanskje det som trengs for å familien i julestemning eller for å løsne på lattermusklene. Gode juleserier som Jul i Svingen finnes på DVD eller kan strømmes, kanskje dette også er noe som treffer din familie.

Alle har nok godt av et julebad, hva med en tur i svømmehallen (hvis den fortsatt er åpen?). Mange steder er det varmtvannsbasseng som også gjør godt for en litt sliten skrott som gjennomgår kreftbehandling.

Lage julepynt. Hjemmelaget julepynt er den fineste, og man kan lage mye fint ved hjelp av enkle midler. Legg frem farget papir, limstift, saks, fargeblyanter, penner, klistremerker og glitter. YouTube flommer over av inspirasjonsvideoer som kan lære dere nye teknikker.

Pynte rommene til jul. Julestemning på eget rom kommer fort med litt rød elektrikertape og snøspray på vinduet.

Lage lykter av tomme flasker, glassbyggerstein eller syltetøyglass. Med servietter og lim til slikt arbeid kan du lage flotte lykter som du putter LED-lys inni. Stemningsfulle lys til kvelden med varierte bilder på eller kanskje håndmalte detaljer på er også fine å gi bort. Tomme syltetøyglass er også fine å bruke til å gi bort hjemmelagde pepperkaker, marsipan og annet godt i. En kald januardag med hjemmebakte kjeks i et sånt glass kommer til å bli mye varmere for den som får gleden av å sette tennene i kjeksene.

13. desember er en selvskreven dag for baking. Lussekatter passer jo godt i år som Luciadagen faller på en søndag. Ta turen til naboer eller kjente med et koronavennlig Luciatog, det blir en super overraskelse og et hyggelig minne. Har dere kanskje fått noen nyinnflyttede naboer blir dette kanskje den varmeste velkomsten de kunne fått og dere får nye venner.

Gavepapir kan dere også lage selv. Rull ut en rull med gråpapir på gulvet eller et stort bord, tegn, mal og dekorer. Hjemmelaget og miljøvennlig gavepapir er midt i blinken for den miljøbevisste. Gråpapir kan kildesorteres som papir, i motsetning til glanset gavepapir som inneholder mye som gjør at det må kastes i restavfallet.

La barna få bestemme middagen. En felles handletur på butikken hvor familiens yngste får sitt middagsønske fra start til slutt. Juniorkokken(e) må selvsagt også få være med på å lage den.

Spille spill. Brettspill-kveld er hyggelig for hele familien.

Lage snølykter ute. Lag enten snøballer eller bruk plastesker til å fryse vann til isklumper som dere bygger lyktene med.

Gå på skøyter eller ake. Er det snø der dere bor, er aketur en morsom og enkel aktivitet å gjøre sammen. Skøyter kan en gå på uansett vær. Sjekk åpningstidene i din lokale skøytehall.

Blåse is-såpebobler ute. Når det er kuldegrader ute, fryser såpebobler til is.

Kaste snøballer på blink. Lag en blink med farget hårspray på en flate som er lett å vaske av, og ta ut litt innestengt energi på kortreist snø.

Lage makrame. Med enkle instruksjonsvideoer på YouTube kan du og familien lage f.eks. nøkkelring som Yoda i Star Wars, armbånd og annet med nylonsnøre som fås kjøpt i mange farger. Knop og stikk er alltid nyttig å kunne.

Sporjakt. Kjøp gipspulver på en hobbybutikk og ta en tur ut i skogen på jakt etter ferske spor. Ta med deg vann, gipspulver, noe å røre med og i, og en pappform til å legge rundt sporene du finner for å ta avstøpning.

Bli kjent med stjernehimmelen over deg. En kveldstur på en klar kveld kan man se mange forskjellige stjerner og planeter, når forholdene er de rette. Med appen Night Sky for iPhone eller Google Skymap for Android-telefoner kan man finne ut hva det er man ser på. For å slippe kink i nakken er det lurt å ta med seg varme klær og liggeunderlag. Turen kan gjerne avsluttes med å tenne bål og grille pølser, steke pinnebrød eller drikke kakao.

Knyt et langt tau mellom to trær og heng opp ulike ting på tauet med klesklype, f.eks. en kongle, et kompass, en vott, et kosedyr eller annet. Barna skal følge tauet uten å se (ha gjerne bind for øynene) og bare føle seg fram. Når de kommer til enden av tauet, skal de fortelle hvilke ting de kjente på langs tauet.

Er dere av det mer hardbarkede slaget, så er det kanskje en mulighet for å følge i Lars Monsens fotspor og sove ute en fin vinternatt? Ta med telt eller hengekøye, gode soveposer og annet som trengs for en varm nok natt ute. Dette er kanskje den ultimate opplevelsen etter en kveld med stjernekikking. Ikke er det mygg på vinteren, heller, så slipper man å bekymre seg for å våkne med myggstikk på nesen.

Er barna så gamle at de er russ i 2021, så frister det kanskje med noen mer spenstige aktiviteter. Utover det å advare mot å skli på dårlig gruset vei når man løper naken, overlates resten av tipsene til uteaktiviteter til russestyrene. De bruker å ha bedre fantasi enn det jeg kan oppvise. Også for denne gruppen finnes det mange alkoholfrie aktiviteter, og spesielt det å delta på «Krafttak mot kreft» er en glimrende aktivitet.

Illustrasjon: Colourbox