Livsfilosofi

Lev lurt – finn din ikigai!

Hva er det som får deg til å stå opp om morgenen? Et så stort spørsmål er kanskje det som driver deg tilbake i sengen og med hodet under dynen, igjen. Japanerne har heldigvis et svar på dette, de kaller det ikigai.

Rolf J. Ledal 

Ordet er sammensatt av de to japanske ordene ikiru og kai, og kan oversettes til norsk som «meningen med livet». Har du ennå ikke grublet deg frem til hva dette er for deg, anbefaler ekspertene at du starter med fire spørsmål:

  • Hva liker du å gjøre?

  • Hva er du god til?

  • Hva trenger verden at du gjør?

  • Hva kan du få betalt for å gjøre?

Det å finne svarene på disse spørsmålene og ikke minst balansen mellom dem, kan være en snarvei til ikigai og et bedre liv for den som er på leting etter kjappe svar. I Japan, derimot, er ikigai en langsom prosess som ikke nødvendigvis har noe med arbeid eller inntekt å gjøre. I en japansk undersøkelse i 2010, oppga kun 31 prosent av de 2000 respondentene at arbeidet var deres ikigai.

For mange japanere er det viktigere med en kobling mot to andre begrep, ittaikan og jiko jitsugen. Disse handler om følelsen av tilhørighet og selvrealisering. Gjennom å finne sin ikigai vil livet gjerne bli bedre, men det er viktig å huske at dette ikke er et valg av livsstil som inneholder noe stort eller overveldende, det handler om de nære ting.

Øyen Okinawa har en stor populasjon av eldre mennesker, og er trukket frem når det er undersøkelser av betydningen av ikigai. I følge Dan Buettner som har sett litt grundigere på dette, viser det seg at de delene av verden hvor folk lever lengst har gjerne folk en livsstil som er gjennomsyret av ikigai. Sammen med et sunt kosthold og nettverk av familie og venner, hjelper ikigai dem til å leve lenger, ofte til de er mer enn hundre år gamle.

«Livets mening er å finne din gave. Hensikten med livet er å gi den bort.»

William Shakespeare

Det er dessverre ikke nok å bare identifisere sin ikigai, man må også sette handling bak ord og følge sin ikigai. Gjennom livet vil også din ikigai kunne forandre seg, dette skjer ofte mens alderen siger på og livets faser endrer seg. For den som har arbeidet som sin ikigai, vil dette komme som en lettelse når livet endrer seg og arbeid ikke lenger kan være din ikigai. «Andres lykke» kan ofte være påtatt og et spill for galleriet, det er viktig at du ikke strever etter den samme lykken som andre angivelig har. Din ikigai skal hjelpe deg til å være unik.

Hvis du ennå ikke har funnet din ikigai, er det ok. Noen ganger i livets reise oppstår oppvåkning så unektelig at det ikke er mulig å vende tilbake. Det er da du ikke har noe annet valg enn å følge den.