NAV

To typer tiltak for å stå i arbeidslivet

Illustrasjonsfoto: Scanstockphoto.com

Ikke alle klarer å stå i ordinær stilling og med full arbeidsuke. Her får du litt informasjon om to forskjellige tiltak som kan hjelpe deg å til å stå i arbeid, selv med en alvorlig diagnose og en redusert arbeidskapasitet. Det fins flere muligheter, ta kontakt med NAV-kontoret der du bor for å få vite mer om dine muligheter.

Tidsubestemt lønnstilskudd

Tidsubestemt lønnstilskudd skal bidra til å øke mulighetene for ordinært arbeid for deg med varig og vesentlig nedsatt arbeidsevne, og bidra til å forebygge uførepensjonering. Du får ordinær lønn og fast ansettelse i hel- eller deltidsstilling. Arbeidsgiver får et tilskudd til lønnen din.

Hvem kan få tidsubestemt lønnstilskudd?

Tidsubestemt lønnstilskudd kan være aktuelt for deg hvis:

du har varig og vesentlig nedsatt arbeidsevne

NAV har vurdert arbeidsevnen din

  • du er arbeidssøker og kan bli ansatt i ordinært arbeid

  • du er i arbeid og ønsker å beholde jobben

  • uførepensjon kan bli aktuelt

  • du har gradert eller full uførepensjon, men ønsker å jobbe

  • NAV har vurdert om andre arbeidsrettede tiltak og virkemidler er aktuelle

Hva er innholdet i tidsubestemt lønnstilskudd?

NAV kan gi et lønnstilskudd uten tidsavgrensning til arbeidsgivere som ansetter eller beholder en person som har varig og vesentlig nedsatt arbeidsevne. Du kan bli ansatt midlertidig i inntil ett år ved behov for å prøve ut arbeidsevnen din i jobb. Arbeidsgiver får tilskudd til lønnen din fra NAV som kompensasjon for lavere produktivitet. NAV skal gi nødvendig oppfølging av deg og arbeidsgiveren din for å støtte opp om arbeidsforholdet.

NAV kan gi tilskudd for inntil 2/3 av utgiftene til lønn og sosiale utgifter til stillingen, inntil maksimalt fem ganger folketrygdens grunnbeløp pr. år. I det første året kan NAV gi tilskudd for inntil 3/4 av lønn og sosiale utgifter.

NAV kan utbetale tilskuddet så lenge det er nødvendig og hensiktsmessig. Fra 1, januar 2016 endres navnet til «Varig lønnstilskudd».

Ta kontakt med NAV-kontoret der du bor. Du kan ta opp spørsmålet om arbeid med lønnstilskudd med NAV og med arbeidsgiveren din, eventuelt med en arbeidsgiver du kan tenke deg å arbeide hos.

NAV skal alltid godkjenne arbeidsforholdet for å kunne gi lønnstilskudd, og avgjør om lønnstilskuddet skal bli innvilget.

Arbeidsgivere som kan tenke seg å inkludere en person gjennom tidsubestemt lønnstilskudd, kan få nærmere informasjon og bistand av det lokale NAV-kontoret. IA-bedrifter kan ta dette opp med IA-rådgiveren sin ved NAV Arbeidslivssenter.

Varig tilrettelagt arbeid

Hvis du får uføretrygd og har behov for arbeid i en skjermet virksomhet, kan du få tilbud om varig tilrettelagt arbeid med arbeidsoppgaver som er tilpasset deg. Varig tilrettelagt arbeid kan også være enkeltplasser i ordinære virksomheter.

Varig tilrettelagt arbeid kan være aktuelt for deg dersom du har, eller i nær framtid ventes å få innvilget uføretrygd og du har behov for spesiell tilrettelegging og oppfølging. Som deltaker i varig tilrettelagt arbeid er du er en arbeidstaker i henhold til arbeidsmiljøloven, og du skal ha en arbeidskontrakt.

Arbeidet skal bidra til å utvikle ressursene dine gjennom tilrettelagt arbeid, og til kvalifisering gjennom produksjon av varer og tjenester.

Tiltaket er ikke tidsbegrenset. NAV skal likevel vurdere jevnlig om det kan være aktuelt med overføring til andre arbeidsrettede tiltak, utdanning eller formidling til ordinært arbeid.

Du får uføretrygd etter folketrygdloven. Ta kontakt med NAV-kontoret der du bor for å søke om varig tilrettelagt arbeid.