NAV

NAV Kompetansesenter for tilrettelegging og deltagelse

Det er mange mennesker med kognitive vansker som møter utfordringer når de skal komme til arbeidslivet etter en sykdom eller skade i hjernen. Med støtte og veiledning fra NAV og arbeidsgiver, er det mulig å tilrettelegge arbeidsmiljø og arbeidsoppgaver slik at det blir bedre muligheter for mange. Vi skal se nærmere på et kompetansesenter i NAV som har jobbfokus for de som har en sykdom eller skade i hjernen som ett av sine spesialfelt.

Hvem kan bidra fra NAV?

Det er NAV-kontoret i kommunen der du bor som skal se til at du får en tilstrekkelig oppfølging og tilrettelegging, slik at du fortsatt kan være i arbeid. Arbeidsoppgavene på NAV-kontorene er mange, og det vil ofte være begrenset kunnskap om konsekvenser av en skade eller sykdom i hjernen ved kontoret. Det er opprettet flere ulike enheter i NAV som skal bistå det lokale NAV-kontoret i saker som det ikke har særskilt kompetanse på.

NAV Arbeidsrådgivning, NAV Arbeidslivsenter og NAV Hjelpemiddelsentral kan bistå NAV-kontorene i en del saker. Disse enhetene finnes i alle fylker. Det er også opprettet et landsdekkende tilbud;

NAV Kompetansesenter for tilrettelegging og deltakelse

NAV Kompetansesenter ble etablert som et kompetansesenter våren 2011. Kompetansesenteret foretar utredninger og anbefalinger knyttet til videre yrkesdeltakelse på flere fagområder og diagnosesgrupper. Kompetansesenteret er en spesialenhet innenfor NAV og samarbeider med alle enheter i NAV-systemet.

For å etablere et riktig og tverrfaglig utredningsmiljø for sine brukergrupper består kompetansesenteret av en rekke yrkesgrupper, som blant annet fysio- og ergoterapeuter, psykologer, pedagoger og spesialpedagoger. Muligheten til å sette sammen tverrfaglige team rundt den det gjelder, gjør at kompetansesenteret blir en ressurs i komplekse og sammensatte saker.

Hva gjøres?

En svulst i hjernen vil ofte medføre endrede muligheter for å mestre de arbeidsoppgavene man hadde før. NAV Kompetansesenter kan gi råd om muligheter, forutsetninger og begrensninger for utdanning, omskolering eller andre tiltak som kanskje vil kunne føre til en ny yrkeskarriere. De hjelper til med å finne ut av utdannings- og arbeidsmuligheter, hvordan arbeidsplassen kan tilrettelegges og hvilke arbeidsoppgaver som kan passe den enkelte, etter en konkret og grundig vurdering.

Tilbudet er tverrfaglig, og kan inneholde:

  • Veiledningssamtaler med den det gjelder – med fokus på interesser, muligheter og hva en må ta hensyn til på veien videre

  • Yrkesveiledning

  • Nevropsykologisk bistand til å tolke utredninger gjort i helsevesenet samt gi råd om hvilke konsekvenser dette kan ha for studie- og arbeidsdeltakelse

  • Nevropsykologisk utredning. Dersom en slik grundig utredning ikke har blitt utført tidligere, og det anses som nødvendig

  • Arbeids- og aktivitetsutredning – der den det gjelder selv får prøve ut egne ressurser og begrensinger

Hvordan komme i kontakt med NAV Kompetansesenter for tilrettelegging og deltakelse

Kompetansesenteret skal betjene alle NAV-enheter i landet. Det betyr at dersom man ønsker å komme i kontakt med Kompetansesenteret, må man henvises fra NAV-kontoret i kommunen der man bor. Det er en fordel at man samarbeider om henvisningen. Det anbefales å fylle ut henvisningsskjemaet sammen med NAV veileder. Det er viktig at all bakgrunnsinformasjon som helseopplysninger knyttet til sykdommen eller skaden blir sendt med skjemaet. Dette hjelper NAV veileder deg med.

Tips i møte med NAV

  • Vær åpen om egen diagnose og hvilke utfordringer dette gir deg

  • Be om å få en agenda før et møte

  • Be om å få informasjon, beskjeder og avtaler skriftlig

  • Be om kort og konkret informasjon

  • Be om at du får tid til å notere ned informasjon og avtaler

  • Be om en kort oppsummering etter samtale

NAV Kompetansesenter har utarbeidet et veiledningshefte «I arbeid og høyere utdanning med kognitive vansker» som kan lastes ned gratis. Dette heftet kan du finne om du går inn på NAV.no og søker på «I arbeid og høyere utdanning med kognitive vansker».